Crystal Marbles

6 manieren om nieuwe klanten te vinden

Je product of dienst kan nog zo fantastisch zijn, zonder klanten heb je er niet veel aan. Hoe vind je als beginnende ondernemer of zzp’er nieuwe klanten? We hebben 6 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

Weet je al precies wie tot je doelgroep behoren?
Voordat je potentiële klanten benadert, is het belangrijk om scherp te hebben wat je precies aanbiedt en voor wie je dat doet. Kun je in een paar zinnen uitleggen wat je doet? En weet je welke problemen je ermee oplost? Vraag het anders eens aan je bestaande klanten.

Kunnen klanten je vinden op Google, Maps & LinkedIn?
Heb je een fysieke winkel of een kantoor? Dan is het verstandig om jezelf vindbaar te maken op Google, Apple & Bing Maps. Verder moet je altijd aandacht besteden aan de vindbaarheid van je website. Dat kan door advertentieruimte te kopen bij Google (SEA) maar ook door het optimaliseren van je teksten (SEO). Gebruik je trouwens LinkedIn?

Sociale media: gesprekken aangaan belangrijker dan zenden
Over LinkedIn gesproken. Veel beginnende ondernemers denken dat ze zoveel mogelijk moeten zenden. Slimmer is het om te luisteren en het gesprek aan te gaan. Welke problemen bestaan er in je bestaande netwerk? Hoe kan je daar oplossingen aan bijdragen of ken je misschien iemand die dat kan? Door regelmatig het gesprek aan te gaan op LinkedIn, Twitter of Facebook, verhoog je je zichtbaarheid en daarmee ook de kans dat nieuwe klanten je op die manier zullen vinden.

Zorg ervoor mensen je als autoriteit op je vakgebied zien
Je weet ongetwijfeld ongelooflijk veel over je vakgebied. Maar weten anderen dat ook? Het kan geen kwaad om je kennis door middel van gratis content (blogs/eBooks/casestudies /whitepapers) te delen. Zorg ervoor dat het nuttige informatie is die niet alleen maar geschreven is met het doel om direct iets te verkopen.

Lekker ouderwets kaartjes uitdelen op netwerkbijeenkomsten
We leven in een online wereld. Toch gaat er voor veel mensen nog steeds niets boven fysiek contact. Wees dan ook niet beschaamd om relevante netwerkbijeenkomsten af te lopen. Probeer ook hier weer vooral te luisteren. Wat zijn de problemen waar andere ondernemers mee worstelen? En natuurlijk laat je het op het einde je kaartje achter.

Niet stoppen als het goed gaat!
Heb je inmiddels een aantal vaste klanten? Dan is de verleiding groot om te stoppen met het zoeken naar nieuwe klanten. Dat is alleen niet slim! Wellicht zeggen je huidige klanten binnenkort op. Of bieden nieuwe klanten veel meer mogelijkheden. Ruim daarom een vast aantal uur per week in voor acquisitie van nieuwe klanten.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis