Crystal Marbles

Waarom je eigen baas zijn kunt haten...

Hoge pieken, diepe dalen. Zo kun je het leven van veel ondernemers samenvatten. Is het het uiteindelijk allemaal waard? Voor wie hard werkt, goed plant, en een beetje geluk heeft meestal wel. Maar het is niet verkeerd om - voor je aan een avontuur als franchisenemer begint - even stil te staan bij de moeilijke kanten. We zetten ze voor je op een rij, met daarbij ook gelijk oplossingen hoe je deze uitdagingen overwint.

De Belastingdienst

Grote kans dat blauwe enveloppen nooit je beste vriend zijn geweest, maar als ondernemer wordt het allemaal nog een tandje moeilijker. Van welke aftrekposten mag je gebruikmaken? Hoe zit het precies met de loonkosten van je werknemers? En hoe zorg ervoor dat je alle mogelijke inkomende én uitgaande facturen zorgvuldig registreert?

Aan de andere kant is dit ook een kans om je talent voor boekhouden in te zetten. Wie zich een beetje in alle regels verdiept, kan al snel veel kosten besparen. Zijn cijfertjes niet echt je sterkste kant? Overweeg dan vanaf het begin een goede belastingadviseur in te schakelen.

9 tot 5 bestaat niet

Van de loodgieter die ijselijk vroeg langskomt, tot een klant die om half tien ‘s avonds nog belt. Een regelmatig bestaan kun je als (beginnende) ondernemer wel vergeten. Misschien is het soms wel zo hectisch dat je terugverlangt naar een simpele 9-tot-5-baan. Aan de andere kant: al je harde werk betaalt zich vanzelf ook een keer terug. En dan zijn de inkomsten voor jezelf en niet voor een of andere baas.

Je eigen salaris is de sluitpost op de begroting     

Franchise-ondernemers die zichzelf vanaf dag één een riant salaris uitkeren, zijn meestal niet zo succesvol. De kans is groter dat je het de eerste jaren met een relatief schamel inkomen moet doen. Er zijn altijd wel andere, dringender zaken dan je eigen inkomsten. Aan de andere kant leer je hierdoor wel goed budgetteren, en elke euro die je niet aan jezelf uitkeert, kun je investeren in de toekomst van je zaak.

Manusje van alles

In een groot bedrijf is er voor elk soort werkzaamheden wel iemand aanwezig. Bij een startende onderneming zul je veel zelf moeten doen. Dat is soms lastig omdat je van bepaalde zaken simpelweg geen verstand hebt. Daarentegen kun je taken later beter delegeren als je ze eerst zelf een keer hebt gedaan.

Leestip: Wat je als franchise-ondernemer leert van onderaan beginnen

‘Ze heeft wel een kwartiertje..’

Je werknemers, klanten en leveranciers weten dat je geen vaste werktijden hebt. Daardoor gaan ze er vaak ten onrechte vanuit dat je ‘wel even’ een kwartiertje voor ze hebt. Terwijl je als ondernemer juist al zo krap in je tijd zit. Met goed tijdsmanagement kun je dit probleem ondervangen. Plan in ieder geval een paar vaste overlegmomenten in.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis