BAILINE

De Franchise exitstrategie

Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je vol enthousiasme een nieuwe winkel opent of overneemt, maar daarom des te belangrijker: wat ga je doen als je er weer vanaf wilt? In dit artikel lees je best practices voor een uitgedachte franchise exitstrategie.

Ideaal: de zaak verkopen
Het is vaak flink aanpoten als kersverse franchiseondernemer. Maar dat doe je niet voor niets natuurlijk. Misschien maak je van jouw vestiging wel een fantastisch draaiend bedrijf of breid je zelfs uit naar meerdere locaties verspreid over de regio.

Gemiddeld genomen duurt het minimaal drie tot vijf jaar voordat je de vruchten van je harde werk kunt plukken. Daarna kun je natuurlijk op de tent blijven passen, maar sommige ondernemers willen weer verder met een nieuwe uitdaging. Ook kan het zo zijn dat je door omstandigheden liever iets anders gaat doen. In dat geval kun je de franchise verkopen.

Let op: Bekijk voor het tekenen van het franchisecontract al de precieze voorwaarden wat betreft overnames. Kun je dit zomaar op elk gewenst moment doen? En hoe zit het financieel?

De franchiseovereenkomst opzeggen Maar wat gebeurt er nu als je minder succes hebt met je onderneming? Hoewel franchisenemers door de bank genomen vaker winst maken dan gemiddelde ondernemers, kan er natuurlijk toch iets fout gaan.

Bedenk goed of je te maken hebt met tijdelijke misère of structurele problemen. Wanneer de franchisegever structureel tekort is gekomen in zijn of haar ondersteuning, kun je wellicht een gedeelte van de betaalde fees terugkrijgen. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde jurist.

Wanneer de problemen van structurele aard zijn (geen goede locatie, niet geschikt als ondernemer), kun je de winkel soms beter sluiten. Niemand kan zich jaar op jaar een verlies veroorloven. Sommige franchisegevers bedingen hierbij dat je de inboedel gedwongen aan hen tegen (te lage prijzen) moet terugverkopen. Check dit altijd voor je tekent!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis