Registreren

Hoe je als ondernemer om moet gaan met perfectionisme

Veel ondernemers hebben perfectionistische trekjes. Niet zo gek, je moet een zekere drive hebben om van je eigen zaak de beste te willen maken. Maar datzelfde perfectionisme kan je ook flink belemmeren. Dus hoe ga je om met de slechte kanten van het altijd perfect willen doen? We hebben een paar van de belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

Wat is het ergste dat fout kan gaan?
Een perfectionist denkt vaak in rampscenario’s. Moet ik dit nieuwe avontuur nu wel aangaan? Ben ik hier wel goed genoeg in? Het probleem is dat té veel nadenken je kan tegenhouden.

Probeer in plaats daarvan eens nuchter op een rijtje te zetten wat er allemaal fout kan gaan bij je nieuwe idee of onderneming. Misschien komen er nauwelijks klanten in je nieuwe winkel, of gaat een belangrijke leverancier in de eerste week failliet. Wees zo specifiek mogelijk en beschrijf al je angsten in geuren en kleuren.

Vervolgens doe je het omgekeerde. Wat nu als al je wildste dromen uitkomen? Wat als RTL Late Night de eerste week over je winkel bericht en je dranghekken voor de ingang moet plaatsen? Wat als je geniale nieuwe recept verschillende prijzen wint? Wees ook hier uitgebreid in je beschrijving van wat er allemaal heel erg goed zou kunnen gaan.

Realiseer je ten slotte dat de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden zal liggen. De enige manier om erachter te komen is door het uit te proberen en er vol voor te gaan.

Stop met vergelijken
Ongetwijfeld zijn er ondernemers in je branche waar je tegenop kijkt. Misschien zijn ze even oud of zelfs jonger, maar hebben ze - in jouw ogen- al veel meer bereikt. Het kan een goede motivatie zijn om van hun successen te leren, maar het kan je ook juist tegenhouden.

‘Zo goed als … of … zal ik nooit worden.’

Je vergeet dan alleen dat voor elk succesverhaal op social media, tien anderen staan bij wie het helemaal niet is gelukt, en nog eens twintig anderen die misschien niet zo extreem succesvol zijn, maar wel van hun ondernemerschap kunnen leven. Probeer je eigen doelen te stellen en die na te jagen. Gebruik vooral de lessen van je idolen bij de fouten die ze hebben gemaakt, en staar je niet blind op hun successen.

Leren delegeren
Als ondernemer heb je eigenlijk een groot aantal beroepen tegelijk. Van marketingdirecteur tot personeelsmanager. Er zijn ongetwijfeld een aantal zaken waar je minder goed in bent dan de andere. Probeer je eigen tekortkomingen te accepteren en besteedt deze taken uit aan iemand anders die er wél goed in is.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis