BAILINE

6 strategieën waarmee de juiste zakenpartner vindt

Met een slimme samenwerking verhoog je het rendement van je onderneming aanzienlijk. Alleen hoe vind je de juiste partner?

Duik niet gelijk in het diepe
De juiste klik is belangrijk. Absoluut. En soms komen je ideeën en enthousiasme zo overeen dat je gelijk volle kracht vooruit wilt. Uit de ervaring van succesvolle ondernemers blijkt dit vaak een recept voor mislukking. Vergelijk het met daten: Je leert elkaar eerst kennen voordat je het huwelijksbootje instapt. Een goede stelregel is om pas een jaar na kennismaking grote projecten aan te gaan.

Vertrouw op je intuïtie, maar zet het op papier
Je hebt meestal al heel snel een gevoel bij iemand. Komt hij betrouwbaar over? Heeft hij iets te bieden wat je zelf niet bezit? Als ondernemer is je intuïtie erg belangrijk. Het is een goede basis om een samenwerking aan te gaan. Maar vergeet nooit voldoende op papier te zetten. Wat wordt de rolverdeling? Hoeveel investeer je?

Zoek naar tegenpolen
Waarom ga je een samenwerking aan? Waarschijnlijk omdat de ander iets kan toevoegen aan je product of diensten. Dat hoeft niet alleen op het materiële vlak zo te zijn. Ook een ander type persoonlijkheid kan veel toevoegen aan hoe je de markt benadert. Ga daarom eens op zoek naar een tegenpool. Ben je extravert? Zoek dan naar een introvert. Ben je impulsief? Kijk eens naar een planner.

Vergeet niet om ook lol te hebben
Leef je om te werken? Of werk je om te leven? Misschien een cliché, maar absoluut van toepassing op zakelijke partnerships. Als je zoveel tijd samen doorbrengt, kun je er maar beter ook plezier in hebben.

Hou rekening met een ander management
Misschien klikte het geweldig met de andere ondernemer toen je besloot om te gaan samenwerken, maar uiteindelijk gaat het om de synergie tussen twee bedrijven. Daarom is het slim om zoveel mogelijk alvast in een contract vast te leggen. Dan kun je zakelijke overeenkomst ook na personeelswisselingen succesvol voortzetten.

Wees niet bang om weg te lopen
Natuurlijk probeer je het beste uit de samenwerking te halen. Maar blijft de ander structureel achter bij de verwachtingen die je hebt uitgesproken? Wees dan niet bang om de confrontatie aan te gaan. Beter een tijdig afgekapt project, dan een voortmodderend drama.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis