Crystal Marbles

Hoe werk jij aan je netwerk?

Elke ondernemer weet dat een goed netwerk van levensbelang is. Maar veel mensen hebben ook een hekel aan speciaal georganiseerde netwerkbijeenkomsten. Hoe maak je netwerken dan toch leuk en bovendien efficiënt? In dit artikel drie belangrijke tips. 

Een beetje strategie kan geen kwaad
Voor sommige ondernemers is netwerken een tweede natuur geworden. Waar ze ook zijn ontstaat automatisch een positieve vibe waar ideeën en visitekaartjes worden uitgewisseld. Voor veel mensen kost netwerken echter de nodige inspanning en energie. Voor hen is het geen verkeerd idee om de netwerkinspanningen vooraf wat te focussen.

Begin eens met de volgende vragen:

  • Wie wil je graag ontmoeten en waarom?
  • Waar is het meest waarschijnlijk dat je ze tegenkomt?
  • Wat zijn onderwerpen waar ze graag over willen praten?
  • Hoe begin je een leuk gesprek met deze personen? 

Zo hoef je niet altijd aan te staan. Je concentreert je inspanning op bepaalde gelegenheden. De volgende tip helpt je met de voorbereiding.

Bedenk wat je gaat vragen
Ben je niet zo goed in improviseren? Bedenk dan van tevoren al wat je graag wilt weten van iemand. Daarbij is het wel belangrijk dat je iemand niet meteen overvalt met al te ingewikkelde vragen.

Kom je de persoon die je graag wilt spreken tegen op een evenement? Begroet deze dan eerst met een stevige handdruk en een glimlach.

Daarna kun je eerst iets algemeens vragen als: “Wat houdt je momenteel bezig?”, of “Kan ik je ergens mee helpen?”. Probeer vooral geïnteresseerd te zijn in plaats van zelf interessant te doen.

Later in het gesprek kun je wel degelijk laten merken dat je verstand van zaken hebt door specifiekere (van tevoren bedachte) vragen te stellen.

Vergeet de follow-up niet
Aan een fantastisch gesprek heb je weinig als je daarna nooit meer contact hebt. Maak in ieder geval voor jezelf direct (of zo snel mogelijk) na het gesprek aantekeningen waar je het over hebt gehad.

Je aantekeningen kun je later gebruiken bij een follow-up e-mail of een LinkedIn uitnodiging. Bedenk goed dat de persoon waarmee je linkt misschien erg veel mensen spreekt. Herinner hem of haar er dus specifiek aan wie je bent, waarover je hebt gesproken en waarom je graag een connectie wilt maken.

Last but not least: houd het leuk voor jezelf. Probeer je nooit anders voor te doen dan je bent en vraag ook naar zaken waar je oprecht geïnteresseerd in bent.   


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis