BAILINE

Slaperige medewerkers? Dit is hoe je ermee omgaat.

‘s Avonds een vent, ‘s ochtends een vent, luidt het spreekwoord. Maar slaaptekort onderdrukken is lastiger dan het misschien lijkt. Bij veel medewerkers zorgt het voor productiviteitsverlies of er worden zelfs kostbare fouten gemaakt. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? 

Let op gapende medewerkers
Niet iedereen maakt ‘s ochtends een even uitgeslapen indruk. Dat is niet erg, na een kop koffie gaat het vaak wel weer. Maar wat als je iemand de hele dag door ziet gapen? En wat als die persoon dan ook nog meerdere steken in zijn werk laat vallen? 

In plaats van de medewerker gelijk te berispen, kun je deze ook apart nemen en informeren naar diens thuissituatie: 

“Je ziet er de laatste tijd best moe uit, gaat alles goed met je?”

Vraag dan specifiek door of hij/zij genoeg slaap krijgt. Probeer het op een ondersteunende manier te doen. 

Kijk naar oplossingen zoals bijvoorbeeld de huisarts bezoeken, eerder gaan slapen, of een aanpassing van de werktijden. Geef iemand bijvoorbeeld de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken of delen van het werk in het weekend in te halen. 

Help met slaapgewoonten
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Kijk hoe je medewerkers zo goed mogelijk kunt voorlichten over een gezond dag-en-nachtritme. Organiseer bijvoorbeeld een workshop over lekker slapen. 

Sommige bedrijven geven hun personeel een analoge wekker cadeau. Daarmee komen ze minder snel in de verleiding om vlak voor het slapen gaan nog even op hun telefoon te kijken. 

Een alternatief is om een fitnesstracker (zoals de FitBit) aan te bieden. Daarmee meet je eenvoudig of je genoeg beweegt en hoe je slaapt. Naar aanleiding daarvan kun je verbeteringen doorvoeren zoals: 

  • Temperatuur in de slaapkamer verhogen of verlagen.
  • Ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan.
  • Televisie en smartphone uit de slaapkamer verbannen.
  • Geen koffie meer drinken na 15:00 uur.
  • Twee uur voor slapen geen alcohol meer drinken.
  • Volledig donkere gordijnen. 

Een relaxruimte voor dutjes
Wie het woord ‘dutje’ hoort, denkt niet gelijk aan een productieve dag. Toch kan het enorm helpen. Wie even een uurtje of zelfs een paar minuten zijn ogen sluit, kan er daarna vaak weer tegenaan. 

Overweeg om in je bedrijf een speciale relaxruimte in te richten (mobiele telefoons verboden!) waar medewerkers even bij kunnen komen met een dutje of meditatie. Geef zelf het goede voorbeeld, en leg uit waarom een powernap een goed idee is.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis