BAILINE

Dit is hoe Steve Jobs zijn creativiteit stimuleerde

Apple was Apple niet geweest zonder Steve Jobs, de medeoprichter en het creatieve brein van het bedrijf. Was hij een genie? Ongetwijfeld. Maar wat deed hij precies om zijn brein op gang te brengen? We duiken dieper in Jobs z’n gewoontes zodat je ze zelf ook kunt toepassen. 

Hij wandelde graag
Als hij het even niet meer wist, ging Steve Jobs graag een wandeling maken. Dat waren vaak de momenten waarop hij een goed idee kreeg. 

Onderzoek van Stanford ondersteunt deze gewoonte. We blijken maar liefst 60% meer creatieve output te hebben tijdens het wandelen dan tijdens het zitten. Al gaat het natuurlijk om de afwisseling.

Als ondernemer kun je het wandelen afwisselend met anderen en alleen doen om op nieuwe ideeën te komen. Wanneer het lastig is om een wandelingetje te maken, kun je in plaats daarvan ook even je huidige taak neerleggen en een kwartiertje ontspannen dan wel dagdromen.

Hij mediteerde graag
Nadat hij was gestopt met de universiteit, ging Jobs een paar maanden naar India. Daar ontdekte hij Boeddhistische meditatietechnieken. Hij mediteerde zo graag, dat hij zelfs overwoog om naar Japan te verhuizen en daar nog verder te oefenen. Over het mediteren zei hij: 

“Wanneer je gewoon gaat zitten, merk je hoe rusteloos je brein is. Maar hoe langer je zit, hoe kalmer je brein wordt. Dan ga je subtielere dingen zien, neemt je intuïtie het over en leef je meer in het heden.” 

Onderzoek wijst uit dat je door mediteren niet alleen je creativiteit, maar ook je empathie kunt verhogen. Het was uiteindelijk de empathie die Jobs voor zijn klanten voelde, die ervoor zorgde dat hij zulke simplistische en gebruiksvriendelijke producten ontwierp. 

Hij volgde meerdere interesses
Jobs hield het niet bij een hobby. Zo volgde hij bijvoorbeeld kalligrafielessen (zonder dat hij daar een duidelijk doel mee had). Later hielp deze ervaring bij het ontwikkelen van de prachtige Apple-letters. 

Jobs zei hierover: “Creativiteit gaat over het verbinden van verschillende dingen. Wanneer je creatieve mensen vraagt hoe ze iets hebben gedaan, voelen ze zich een beetje schuldig omdat ze het niet precies weten. Ze zagen gewoon iets. Het leek ze vanzelfsprekend.”


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis