Crystal Marbles

Waar moet je op letten bij overwerk door je werknemers?

Overwerk is de laatste tijd een hot topic. Het FNV becijferde dat Nederlandse werknemers voor maar liefst 21 miljard euro onbetaald overwerken op jaarbasis. Als ondernemer ben je waarschijnlijk structureel aan het ‘overwerken’. Maar in hoeverre mag je verwachten dat je werknemers hieraan mee doen. En zijn er ook regels voor?

Hoe urgent is het overwerk?
Een eerste belangrijke graadmeter is de urgentie van het overwerk. Staat het bedrijf op het spel? Natuurlijk is het dan logisch dat je werknemers vraagt om een avond door te werken. Maar je kunt dit niet opvoeren als wekelijks terugkerend fenomeen.

Hoe structureel is het overwerk?
Wie een halfuurtje langer blijft, zal niet gelijk met salariseisen op de stoep staan. Maar bij structureel overwerk kun je dat soms best verwachten. Wie drie maanden lang structureel overwerkt, kan een aanpassing van het aantal uren in zijn of haar contract vragen. Al hangt het er natuurlijk wel vanaf hoe gebruikelijk overwerk bij die functie en binnen de branche is. Belangrijk is ook of in de salarisbespreking al rekening is gehouden met eventueel overwerk.

Komt het loon niet onder een minimum?
Wat in ieder geval niet mag, is medewerkers met het minimumsalaris onbetaald laten overwerken. Op die manier komt reële uurloon namelijk onder het minimum uit, en dat is wettelijk verboden (overigens gaat het ook hierbij weer alleen om structureel overwerk).

Wie legt het overwerk op?
Overigens gaat een groot percentage van het overwerk van de werknemers zelf uit, stelt het VNO-NCW. ‘Ze vinden het leuk om te werken, of zien wanneer er een tandje extra nodig is.’ Aan de andere kant kun je als ondernemer natuurlijk ook flexibel zijn wanneer je werknemers op rustige dagen iets eerder naar huis willen.

Hoeveel overwerk is te veel?
Er zijn een aantal harde regels die je beter niet kunt overtreden:

  • In een periode van 16 weken niet meer dan 48 uur per week
  • Niet langer dan 12 uur per dag
  • Niet langer dan 60 uur per week
  • Per 14 dagen, maximaal 90 uur mag rijden
  • Maximaal 4,5 uur rijden voor een pauze

Ongetwijfeld zul je zelf wel eens langer hebben gewerkt, maar met werknemers kan je dit later claims of vertrouwen kosten. Bovendien is overwerk op termijn een van de grootste veroorzakers van stress en burn-out. Maar een keertje? Hoort erbij.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis