Crystal Marbles

Pitchen alsof je leven er vanaf hangt

Zelf ben je als ondernemer natuurlijk helemaal overtuigd van je idee. Maar hoe krijg je investeerders zover dat ze ook enthousiast worden? In deze blog zeven tips waarmee je mensen overtuigt geld in je plan te steken. 

Oefenen, oefenen, oefenen!
In Hollywoodfilms zie je misschien toevallige ontmoetingen op straat of in liften (de bekende elevatorpitch) waarbij een jonge ondernemer de succesvolle miljardair geïmproviseerd overhaalt om in zijn idee te investeren. De werkelijkheid is weerbarstiger. 

Een goede pitch vereist heel veel oefenen. Niet alleen qua inhoud en timing, maar ook op alle mogelijke vervolgvragen die je kunt verwachten. Kijk ter inspiratie eens het Amerikaanse programma Shark Tank.

Weet voor wie je pitcht
Is van tevoren al bekend wie er naar je pitch gaat luisteren? Doe dan onderzoek naar wat deze mensen belangrijk vinden. En met wie wil je het liefste samenwerken? Gebruik voorbeelden en voordelen die aansluiten bij de belevingswereld van deze persoon.

Blijf trouw aan jezelf
Je pitch is niet alleen een zakelijk voorstel. Het gaat er ook om te laten zien wie je bent (als bedrijf) en waar je voor staat. De meeste succesvolle investeerders hebben het feilloos door als je een act staat op te voeren. Probeer daarom trouw te blijven aan jezelf. 

Schets de toekomst, maar wees eerlijk over het heden
Uber maakt geen winst, Spotify maakt geen winst, Netflix maakt geen winst. Toch staan investeerders in de rij. De ideeën hebben namelijk een enorm potentieel. Natuurlijk is het belangrijk om de fantastische toekomst van jouw idee of bedrijf aan investeerders te schetsen. Maar wees eerlijk over waar je op dit moment staat. Heb je nog niet veel klanten? Hoe komt dat? Maak je nog niet veel winst? Wat ontbreekt er? 

Zelfverzekerdheid is een must
Als je al begint te stotteren bij een pitch, waarom zou je dan je bedrijf door moeilijke tijden heen kunnen loodsen? Ben je van nature geen goede spreker? Oefen dan tot je je verhaal kunt dromen (zie ook tip 1). 

Hou het kort
Vertel de essentie van je idee. Vragen komen er toch wel. 

Het geld is er pas als het op je rekening staat
Tot slot een waarschuwing voor wie aan een pitchwedstrijd meedoet of voor het eerst met investeerders gaat spreken. Mense die tijdens je pitch enorm enthousiast lijken, kunnen de dag erna toch terugkrabbelen. Misschien omdat ze aanvullende cijfers hebben gezien, misschien omdat ze gewoon op andere gedachten komen. Pitchen is echter altijd een leerzame ervaring. Het helpt om je idee verder aan te scherpen.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis