Crystal Marbles

Valkuilen voor slimme mensen

Het leven is goed voor intelligente mensen: ze leven gemiddeld langer, verdienen meer geld en zijn gelukkiger. Desalniettemin kan intelligentie soms ook een valkuil zijn. In dit artikel lees je bekende problemen waar intelligente mensen tegenaan lopen.

Slimme mensen met te veel zelfvertrouwen
Je leven lang hoorde je bij de slimsten van de klas, en kreeg je daarom ook complimentjes. Maar al die egostrelingen hebben natuurlijk ook een negatief bijeffect: je wordt er té zelfverzekerd van. Daardoor heb je niet meer in de gaten wanneer je fout zit of hulp nodig hebt.

Slimme mensen die altijd gelijk willen krijgen
Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Moet je altijd koste wat het kost gelijk krijgen? Betweters worden in sociale situaties niet altijd gewaardeerd. Bovendien kun je het ook wel eens een keertje fout hebben, dat is voor iemand die gewend is het altijd bij het rechte eind te hebben lastiger te accepteren.

Slimme mensen met een lager EQ
Minstens net zo belangrijk als ‘normale’ intelligentie is sociale intelligentie, het zogenaamde EQ. Als je een hoog IQ maar een laag EQ hebt, is het slim om je hiervan bewust te zijn. Probeer in zo’n geval ook advies te accepteren van anderen die misschien niet even intelligent zijn als het gaat om geld of zaken, maar wel handig zijn in sociale situaties. 

Slimme mensen die te snel opgeven
‘Learn to enjoy losing’ aldus Hunter S. Thompson. En de succesvolle Amerikaanse auteur heeft een punt. Wie niet goed omgaat met mislukkingen, zal waarschijnlijk weinig bereiken in zijn leven. Daar ligt absoluut een valkuil voor slimme mensen die van jongs af aan gewend zijn dat zaken ze makkelijk afgaan, maar dan - bijvoorbeeld wanneer ze een eigen bedrijf beginnen - na de eerste tegenslag afhaken.

Slimme mensen willen multitasken
Als je heel goed in A bent, en B je ook makkelijk afgaat, dan kun je A & B ook wel tegelijk doen, toch? Het is een denkfout die veel intelligente mensen maken. Maar hoe getalenteerd je ook bent, het menselijk brein is niet gemaakt voor multitasken. Het is eerder multi-switchen (heel snel afwisselen tussen verschillende bezigheden) en de kans dat er dingen fout gaan is veel en veel groter dan wanneer je één ding tegelijk doet.

Slimme mensen kunnen niet met kritiek omgaan
Hoe slim je ook bent, je maakt altijd fouten. Anderen kunnen je daar op wijzen, maar als je niet gewend bent om kritiek te krijgen, zul je daar misschien op een vervelende manier mee omgaan. Daardoor zullen andere voortaan terugdeinzen om je op je fouten te wijzen.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis