Crystal Marbles

Van zzp'er naar zmp'er: over je eerste personeelslid

Als zzp’er ben je natuurlijk ondernemer, maar vaak is dat niet het eindstation. Je wilt graag meer opdrachten aannemen, groter worden, groeien.. Daarom komt er een moment dat je overweegt om een eerste personeelslid aan te nemen. Van zelfstandige zonder naar zelfstandige met personeel. Maar hoe werkt dat eigenlijk? En zijn er alternatieven? 

Onderschat het werkgeverschap niet!
Het zzp-bestaan heeft zo zijn voordelen. Je bent alleen voor jezelf verantwoordelijk. Met personeel verandert dat natuurlijk. Nederland kent een vrij strikte bescherming van werknemers met onder andere een streng ontslagrecht. Ook de loonkosten van een fulltime medewerker kunnen behoorlijk op je begroting drukken.

Aandachtspunten bij aannemen personeel
Dit zijn een aantal punten waar je over na moet denken voordat je je eerste personeelslid gaat aannemen.

Minder tijd inhoudelijk werk
Denk ten eerste na of het je ambitie is om andere mensen aan te sturen. Sommige zzp’ers blijven graag in volledige controle over hun bedrijf, dat gaat lastiger met personeel. Ook ga je minder tijd besteden aan inhoudelijk werk, en meer aan organisatorische taken.

Je personeel motiveren
Ben je goed in anderen motiveren? Wanneer je iemand aanneemt is het belangrijk dat deze persoon de doelstellingen van je bedrijf ondersteunt en elke dag gemotiveerd aan het werk gaat.

Personeelsbeleid opzetten
Daarnaast wil je als goede werkgever ook een personeelsbeleid opzetten. Daarbij hoort dat je duidelijke doelstellingen afspreekt (zodat iemand weet waar hij of zij op kan worden afgerekend) waarbij je ook beoordelings- of functioneringsgesprekken houdt.

Loonkosten en belasting
Bedenk goed dat je een personeelslid niet alleen salaris betaalt, je moet ook loonbelasting en sociale premies afdragen. Wanneer een werknemer uitvalt door ziekte, moet je in sommige gevallen tot twee jaar lang loon doorbetalen. Hier kun je je trouwens wel voor verzekeren.

Je staat er niet meer alleen voor!
Bovenstaande punten klinken misschien wat negatief over het aannemen van personeel, maar er is ook een groot voordeel: je staat er niet meer alleen voor. Als het goed is, is je nieuwe personeelslid blij met de aanstelling en zal hij of zij ook vol voor het succes van je bedrijf gaan. Ben je zelf even minder beschikbaar of ziek? Dan sta je er niet meer alleen voor, je personeelslid kan belangrijke taken van je overnemen.

Alternatieven: zzp’ers of uitzendkrachten
Er zijn ook een aantal alternatieven voor het aannemen van personeel. Zo kun je bijvoorbeeld op projectbasis ook andere zzp’ers inhuren. Pas wel op dat ze meerdere opdrachtgevers hebben, anders kun je in de problemen komen met de belastingdienst die dit als verkapt dienstverband ziet. Verder kun je natuurlijk personeel inhuren via een uitzendbureau of een zogenaamde payrollconstructie.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis