BAILINE

Welke franchiseketen was er eerder? Burger King of McDonald’s?

Welke franchiseketen was er eerder? Burger King of McDonald’s?
Iemand moet de eerste zijn, de trendsetter. Maar in het geval van grote franchiseketens is dat niet altijd helemaal duidelijk. Weet je wie er eerder was? McDonald’s of Burger King? En als we dan toch bezig zijn: hoe zit het eigenlijk met de Pizza Hut en Domino’s Pizza?

Wanneer begon McDonald’s?
Patrick McDonald begon in 1937 een hotdogtentje in Californië. Zijn zoons namen de zaak over en noemde het McDonald’s Bar-B-Que. In de jaren ‘50 begon het aardig te lopen en op een dag plaatsten de gebroeders McDonald’s een grote bestelling milkshakemixers. Dat maakte de verkoper, Ray Kroc, nieuwsgierig. Normaal bestelden restaurants maar één mixer. Hij overtuigde de broers om McDonald’s te gaan franchisen en in 1955 opende het eerste franchiserestaurant.

Wanneer begon de Burger King?
Volgens verschillende bronnen waren de oprichters van de Insta-Burger King geïnspireerd door het concept van McDonald’s. De naam Insta was een verwijzing naar zogenaamde Insta-machines waarmee je hamburgers kon bakken. De eerste Insta-Burger King opende in 1953, maar kwam al snel in financieel zwaar weer. De zaak werd overgenomen door twee franchisenemers die het concept omtoverden tot Burger King en het de jaren daarna lieten uitgroeien tot 250 vestigingen.

Dus wie was er eerder? Burger King of McDonald’s?
Als je puur kijkt naar de oprichting: McDonald’s. Maar, in dit artikel gaat het om franchiseketens, en daar begon Burger King weer eerder mee.

Wanneer begon de Pizza Hut?
Weet je waarom de Pizza Hut de Pizza Hut heet? De oprichters hadden te weinig ruimte op hun eerste uithangbord voor een langere naam. In 1958 begonnen Dan Carney en Frank Carney hun pizzeria in Wichita, Kansas met een startkapitaal van slechts 600 dollar, geleend van hun moeder. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 16.000 filialen.

Wanneer begon Domino’s Pizza?
Tom en James Monaghan - wederom broers - kochten in 1960 een pizzeria in Michigan. James had al een fulltime baan als postbode en wilde dit niet zomaar opgeven. Daarom ruilde hij zijn aandeel in voor een Volkswagen Kever. Misschien dat hij daar later nog spijt van heeft gekregen, want Tom bouwde Domino’s verder uit en de keten heeft momenteel bijna 14.000 vestigingen wereldwijd.

Dus wie was er eerder? Domino’s of de Pizza Hut?
Het scheelt maar twee jaar, maar de Pizza Hut was er eerder.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis