BAILINE

Waar je op moet letten bij zakendoen in het buitenland

Een Nederlandse ondernemer met ambitie kijkt al snel buiten de grenzen van ons kleine landje. Maar niet iedereen is gecharmeerd van de Hollandse directheid. In dit artikel lees je waar je op moet letten wanneer je succesvol zaken wilt doen in het buitenland. 

Eerst vertrouwen opbouwen
In veel landen is het juridische stelsel op zijn best niet erg efficiënt te noemen en in sommige gevallen zelfs ronduit onbetrouwbaar. Dit in tegenstelling tot Nederland waar je in het ergste geval (wanneer je je afspraken duidelijk contractueel hebt vastgelegd) altijd bij de rechtbank kunt aankloppen voor een bindende uitspraak.

Dat heeft gevolgen voor het zakendoen, Je wilt eerst een vertrouwensband opbouwen met je potentiële zakenpartners. Is hij of zij op haar woord te geloven? De kennismaking gaat vaak gepaard met etentjes waarbij ook persoonlijke onderwerpen zoals familie op tafel komen. Afspraken worden vaak mondeling gemaakt. Een papiertje met afspraken heeft daarbij veel minder waarde dan in Nederland.

Landen waar dit bijvoorbeeld geldt: Brazilië, Rusland, India en Thailand. 

Ja zeggen, nee doen?
Wanneer een Hollander ‘ja’ zegt, bedoelt hij ook ja. In het buitenland ligt dit wat genuanceerder. Dat begint al wanneer je de grens oversteekt. Een Vlaamse ondernemer die zegt ‘dat is interessant’ bedoelt niet automatisch dat hij je voorstel zal overwegen. Eerder schreven we daar al over in: ‘Cultuurverschillen Nederland en België bij zakendoen’. 

In veel landen speelt bovendien dat het onbeleefd is om ronduit ‘nee’ te zeggen. Gezichtsverlies voorkomen en het bewaken van harmonie in de groep spelen daarbij een rol. Veel Afrikaanse en Aziatische ondernemers zullen bijvoorbeeld bij een voorstel dat ze totaal niet zien zitten op de moeilijkheden wijzen, maar het niet ronduit afwimpelen. 

Heftig discussiëren mag
Hoewel de Nederlander graag een duidelijk ja of nee te horen krijgt, deinst hij vaak terug voor al te heftige discussies. Heftige confrontaties zouden niet goed zijn voor het geroemde poldermodel. In bijvoorbeeld Zuid-Europese landen of landen in het Midden-Oosten hoort een beetje heftige discussie er juist bij. Na een gesprek waarbij je zo duidelijk mogelijk je punt probeert te maken, is daarna weer iedereen even goede vrienden. Het tonen van emoties is daarbij prima toegestaan. 

De zakelijke etiquette in een specifiek land weten?
Er zijn dus grote verschillen in zakendoen van land tot land. Maar wat moet je nu precies doen en zeggen in het land waar je naartoe gaat? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een handig landenoverzicht gemaakt waar je van land tot land do’s en dont’s leest bij het zakendoen van Afghanistan tot Zwitserland.

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis