Crystal Marbles

Financiële aspecten rond franchising

“Ik weet wat de formule mij kost en wat ik er voor terug krijg”.

Een simpele stelling die niet altijd even gemakkelijk kan worden beantwoord, maar het is wel de essentie van franchising. Het succes van elke formule wordt bepaald door de winstgevendheid van de formule. Zowel franchisegever als franchisenemer investeren en verdienen als het goed is geld voor een gezonde bedrijfsontwikkeling. Weet ook wat u maximaal aan eigen vermogen kunt inbrengen en wat u minimaal aan ondernemersinkomen wilt verdienen. 

Franchiseformules succesvoller dan filiaalbedrijven?
Keer op keer blijkt uit onderzoek dat franchiseformules veelal succesvoller zijn dan filiaalbedrijven of zogenaamde ongebonden zelfstandig ondernemers. Om dit te bereiken moeten een aantal zaken kloppen: management franchiseorganisatie, de formule, locatie/vestigingsgebied/ franchisenemer/lokaal ondernemerschap en juist dit laatste is essentieel. De franchisenemer maakt veelal het verschil en bepaalt uiteindelijk lokaal het succes van de formule! 

Concessies
In de praktijk worden er nogal eens concessies gedaan. Bijvoorbeeld niet de best passende locatie of een iets te forse huur of u heeft als kandidaat franchisenemer net niet de juiste kwalificaties voor de formule. Ook kan het zijn dat de formule onvoldoende winstgevend is of er onvoldoende wordt gedaan aan innovatie etc. 

Als franchiseondernemer betaalt u de franchisegever meestal een entreefee, een maandelijkse franchisefee en veelal ook een marketingfee.  De investering, inclusief fee’s en uw eigen inbreng verschilt sterk per formule en loopt uiteen van een paar duizend euro in bijvoorbeeld de dienstverlening tot tienduizenden euro’s en meer in de retail, fastfood of horeca. Veelal gaat het om forse investeringen en risico’s.

Zijn uw plannen haalbaar?
Indien de totale investering en de omvang van de fee’s duidelijk zijn komt het moment om te beoordelen of de cijfers reëel zijn, hoeveel eigen vermogen nodig is en hoe naar verwachting de winstgevendheid van uw franchiseonderneming in de toekomst zal zijn. Kortom hoe reëel zijn de investerings- , omzet- en exploitatieprognoses en zijn uw plannen (financieel) haalbaar? De FranchiseAdviseur stelt hiervoor haar kennis beschikbaar zodat u onderbouwd en met een goed gevoel de juiste keuze kunt maken.

Heeft u de Juiste (financiële) informatie?
Zorg er wel voor dat u de juiste (financiële) informatie beschikbaar krijgt, waarbij u onder meer moet denken aan de franchiseovereenkomst, het franchisehandboek, cijfers van franchisegever, specifieke lokale cijfers, een strategisch plan voor de komende jaren en de benchmarkcijfers (hoe doen andere franchisenemers het binnen de formule). Verder is het bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten welke begeleiding u krijgt indien de omzet en/of het rendement achterblijft.

Stel dus vooral ook op het financiële vlak veel vragen. 

De FranchiseAdviseur heeft hiervoor handige checklists beschikbaar die u kunt gebruiken. Al met al veel zaken waar u op moet letten. Franchise is geen impulsaankoop, evenmin een wondermiddel maar wel een businessmodel dat veel (financiële) kansen biedt. 

Door Arie Uyttenbroek, Franchise- en retailspecialist bij De FranchiseAdviseur

 

 

 

 

 

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis