Crystal Marbles

Hoe je als ondernemer omgaat met mislukkingen

Niemand vindt het fijn om te falen. En toch is de kans groot dat je als ondernemer met mislukkingen te maken gaat krijgen. Dat is ook niet erg, betogen experts, als je er maar op de juiste manier mee omgaat. In dit artikel lees je meer over falen voor ondernemers. 

“Als je nooit mislukt, probeer je te weinig”
Aldus Marc Lammers, de succesrijke ex-bondscoach van het dameshockeyteam. Aanvullend daarop schreef de wereldberoemde consultant Eliyahu Goldratt: "Een mislukking kun je zien als een geschenk. Je moet niet klagen over de realiteit, maar daarvan leren." 

Dankzij start-ups meer bereidheid tot mislukken?
Nederlanders lopen van oudsher niet zo met hun mislukkingen te koop. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er een stigma op rust. Maar volgens sommigen brengt de zogenaamde start-upcultuur daar nu verandering in. 

“Het is keihard werken en lange dagen maken. Maar vooral: leren omgaan met heel veel tegenslagen” vertelt Alexander Wijninga, de jonge Nederlandse (22) oprichter van Watermelon messenger.
Het is een app waarmee bedrijven Facebook Messenger inzetten voor hun klantenservice. De jonge ondernemer haalde al meer dan anderhalf miljoen euro aan investeringen op. Maar dat ging niet zomaar, vertelt hij aan de NOS (eerst wat zijn dienst gebaseerd op WhatsApp, daar moest hij mee stoppen, wat oorspronkelijk tot een faillissement leidde).

“Drie keer op je bek gaan is prima”
Ook Esmée Pater (26), oprichter van Jobsome, heeft ruime ervaring met mislukkingen. Al op 19-jarige leeftijd bedacht ze een website waar studenten stage-ervaringen konden uitwisselen: "Toen we ons idee pitchten zat er iemand in de zaal die Stagerecensies.com geregistreerd had, die kopieerde ons idee." 

Pater leerde ervaren en legde haar nieuwe ideeën beter vast voordat ze deze aan het publiek bekend maakte. Haar platform Jobsome (werknemers beoordelen werkgevers) werd een succes. Ze werd er onder andere Studentondernemer van het Jaar mee. 

“Drie keer op je bek gaan is prima, dan wordt de vierde keer een succes” aldus Esmée.

Wat heb je hieraan binnen je eigen onderneming?
Een 21-jarige student kan het zich misschien veroorloven om failliet te gaan, maar dat geldt niet voor elke ondernemer. Hoe kun je dan toch ruimte laten voor mislukkingen? Hier zijn alvast wat tips:

  • Accepteer dat falen erbij hoort. Op deze manier kun je innoveren.
  • Creëer binnen je bedrijf een veilige omgeving waar je kunt experimenteren en dus ook falen.
  • Moedig je werknemers aan om hun belangrijkste mislukkingen met elkaar te delen. Wat hebben ze ervan geleerd?
  • Faciliteer kleinschalige experimenten binnen je organisatie. Maak hier ook voldoende budget voor vrij.
  • Beloon mensen die niet bang zijn om te falen.
  • Richt je op het plezier van experimenten, ontdekken en leren.

Reactie


Reacties

  • Cor

    Mensen, dit is de waarheid!!!

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis