Crystal Marbles

Hoe bepaal je jouw (kost)prijs?

Weet jij waarop jij jouw prijzen hebt gebaseerd? Is daar een grondige berekening aan vooraf gegaan, of is deze gebaseerd op enkele algemene opslagpercentages? Als je niet zeker weet waar je tarieven op gebaseerd zijn, kan dit grote gevolgen hebben voor de winstgevendheid van je onderneming. Een goed prijsbeleid hanteren is daarom essentieel. Toch zijn er nog steeds veel ondernemers die onvoldoende inzicht hebben in hun prijsbeleid.

Onvoldoende inzicht
Ondernemers met onvoldoende inzicht vragen zich regelmatig af wat zij nu werkelijk kosten. Vaak baseren zij hun tarieven op de gangbare tarieven in de markt. Ieder bedrijf is echter anders opgebouwd en heeft andere doelstellingen, die ook tot uiting komen in het uurtarief. Je tarieven baseren op die van de concurrentie is dan ook geen goed idee.

Ook je tarieven vaststellen door gebruik te maken van algemene opslagpercentages in boekhoudprogramma's is niet aan te raden. Wanneer je niet weet waar die opslagpercentages op gebaseerd zijn, kan het alsnog voorkomen dat je niet de juiste prijzen hanteert. Een percentage is namelijk niet hetzelfde als een daadwerkelijke berekening van je tarieven.

Kostprijsberekening uitvoeren
Het beste inzicht krijg je dan ook door een kostprijsberekening uit te voeren. Hieruit blijkt wat jouw werkelijke kosten zijn en met welk uurtarief je die kosten terugverdient. Bovenop dit uurtarief komt dan nog je vastgestelde winstmarge. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste prijzen doorberekent aan je klanten en hoeveel winst of verlies je maakt op een opdracht.

Toch voeren veel ondernemers zo'n kostprijsberekening niet uit, omdat ze zich liever bezighouden met hun klanten en hetgeen ze leveren, of omdat ze het lastig vinden. Toch hoeft het uitvoeren van een kostprijsberekening niet ingewikkeld te zijn.

Zelf een kostprijsberekening uitvoeren?
Vind jij het ook lastig om een goede kostprijsberekening uit te voeren? In ons e-book 'Hoe bepaal je jouw (kost)prijs?' wordt op een praktische manier uitgelegd hoe je zelf de berekening kunt uitvoeren om jouw tarieven te bepalen. Met de handige worksheet kun je daarna snel zelf aan de slag.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis