Registreren

Onderhandelingstips

Hoeveel wereldschokkende deals zijn dit jaar aan je neus voorbij gegaan doordat de partijen aan tafel het niet eens konden worden over de toegevoegde waarde die ze samen konden creëren? Hoeveel kansen heb jij gemist om te toveren – door redenen die waarschijnlijk niets te maken hadden met de deal zelf?

Onderhandelen lijkt voor veel mensen een mysterie en daarom blijft kunstig onderhandelen een onderontwikkelde skillset. Onderhandelen is een vaardigheid die iedereen kan leren. Doe je voordeel met deze tips om van je volgende deal een enorm succes te maken.

Tip 1 – Persoonlijk contact
Menselijk contact is het allerbelangrijkste in onderhandelen en je houding en energie zetten de toon en beïnvloeden de uitkomst. Het begint met een mindset. Vergeet het idee dat onderhandelen een wedstrijd is tussen twee tegenstanders, maar bedenk dat je met de ander samenwerkt met het doel om wederzijds voordeel te behalen. Daarvoor heb je menselijk contact nodig; samen aan tafel.
Bedenk dat taal, zowel verbaal als non-verbaal, verschil maakt. Gebruik termen als ‘lange termijn’ en ‘raakvlakken’ om wederzijds voordeel en continuïteit te benadrukken. Hou je lichaamshouding ontspannen, niet confronterend.

Tip 2 – Ken de ander
Weet wat de andere partij wil; ken hun achtergrond, wat ze willen en hun motivatie. Doe onderzoek en stel vragen. Ga er niet van uit dat de ander net zo is als jij; dat is zelden het geval. Als je weet wat de ander wil kan je het uitleggen in termen die voor hen van belang zijn en kan je beter inspelen op veranderingen in de loop van de onderhandelingen.

Tip 3 – Voeg onderhandelingspunten toe; meer is beter
Voor het minimale gaan omdat je bang bent om te veel te vragen. Hoe meer je vraagt, hoe meer er te onderhandelen is en je toe kan geven op de punten die minder belangrijk zijn voor jou.

Tip 4 – Geef zo veel mogelijk openheid
Informatie creëert vertrouwen. Hoe meer openheid je geeft, hoe groter de kans van slagen.

Tip 5 – Voeg zoveel mogelijk ontastbaarheden toe
Dit zijn de zaken die voor de ander van belang zijn en die jij makkelijk weg kan geven.

Tip 6 – Geld is niet alles
Als je vast zit in je onderhandelingen, vraag je dan af wat er, buiten geld, nog meer van belang is voor de ander. Als je dat kan leveren, focus daar dan op.

Tip 7 – Creëer een ja-ritme
Hoe eerder je het samen eens kan worden hoe meer betrokkenheid. Om hier te komen plan je instemming in, tegen de tijd dat het om de belangrijke zaken gaat heb je al veel raakvlakken en vergroot je je slaagkans.

Tip 8 – Wees marginaal
Afwijzing is moeilijk voor veel mensen; bij de eerste ‘nee’ geven ze het op. Vooruitgang is vaak marginaal, in kleine stapjes vooruit.

Tip 9 – Gebruik geen deadlines
Deadlines helpen zelden bij onderhandelingen, sterker nog ze roepen vaak onredelijkheid en irritatie op. Het zorgt ervoor dat onderhandelingen worden gezien zakelijke transacties en dit is vaak het tegenovergestelde van goede deals.

Tip 10 – Denk groot!
Denk je dat je nog meer uit deze deal kan halen? Ga ervoor!

De praktijk
Dit waren ze -- de 10 tips die jou helpen om te onderhandelen als een winnaar. Maar wees je bewust van deze valkuilen:

  • Denk niet dat de ander net zo denkt als jij. Gebruik empathie om de motivatie van de ander te begrijpen.
  • Geloof niet in "it's just business." Zaken doen is persoonlijk.
  • Gebruik geen macht en invloed. Hierdoor wordt het een zakelijke transactie, wat meestal slecht is voor beide partijen.


Ga ervoor en ga toveren!

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis