Registreer en bekijk uw matches.

Een eigen winkel beginnen doe je zo

Er komt meer bij kijken dan je misschien verwacht. In dit artikel lees je wat je moet doen als je een eigen fysieke winkel wilt beginnen. Of het nou een schoenenwinkel of een elektronicazaak is.

Schrijf ondernemingsplan & doe marktonderzoek
‘Zomaar’ een bedrijf beginnen is nooit een goed idee. Een passie of interesse voor een bepaalde branche of product helpt je om een bedrijf op te zetten, maar geeft geen garantie op zakelijk succes.

Daarom wil je voor je een winkel opent een goed ondernemingsplan schrijven. Wie wordt precies je doelgroep? Welke producten ga je verkopen? En waarom is het juist nu een goed idee om deze winkel te beginnen? Hoe zit het eigenlijk met de concurrentie? Zijn er meer vergelijkbare winkels in de buurt (geweest)?

Meer over deze vragen lees je in onze blog:
Onderzoek doen voor je een bedrijf start? Stel deze 6 vragen.

Officieel registreren als onderneming
Met een goed plan in je achterzak kun je je gaan registreren bij instanties als de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst.
Hier kun je je inschrijven bij het handelsregister van de KvK, ze geven dit door aan de Belastingdienst en je krijgt direct een btw-nummer.

Houd een goede administratie bij
Misschien is administratie niet je eerste prioriteit als je enthousiast een nieuw avontuur begint, maar dit kan je later (bijvoorbeeld bij je belastingaangifte) lelijk opbreken. Begin dus vanaf dag één met een duidelijke administratie. Je kunt een zakelijke rekening openen om de geldstromen te scheiden van je persoonlijke financiën. Vind je alle administratie té ingewikkeld? Dan kun je overwegen een goede boekhouder of accountant in te schakelen. 

Verzekeringen en startkapitaal
Een fysieke winkel openen betekent eerst (flink) investeren in winkelpand, voorraad, inventaris en promotie, voordat je de vruchten kunt plukken. Wellicht heb je hier zelf niet voldoende startkapitaal voor. In dat geval zul je met je ondernemingsplan financiering bij een bank, vrienden of familie, of via crowdfunding moeten aanvragen. Vergeet ook vooral niet om direct goede verzekeringen af te sluiten.

Locatie, locatie, locatie
Er is  op het moment veel leegstand in Nederland (met uitzondering van een aantal steden zoals Amsterdam en Utrecht). Een goed moment dus om een winkelpand te kopen of te huren, want de prijzen zijn laag. Soms bemiddelt een gemeente zelfs tussen ondernemers en verhuurders. Zij zien immers ook graag dat de winkelstraten weer worden gevuld. Ga bij het kiezen van een locatie niet over één nacht ijs.

Wat is het bestemmingsplan
Onderzoek bijvoorbeeld ook wat het bestemmingsplan voor je beoogde winkelpand en de directe omgeving is. Als je de komende tien jaar te maken krijgt met werkzaamheden voor een nieuwe OV-verbinding, kun je misschien beter naar een andere locatie gaan kijken.

Hoe lang mag je open blijven?
Ook belangrijk is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze verschilt van gemeente tot gemeente. Hierin staan onder andere regels over openingstijden en zondagsopenstelling. Ook staat erin beschreven wanneer je je winkel mag bevoorraden en voor welke promotieacties je een vergunning nodig hebt. 

Aansluiten bij een succesvolle franchise?
Er zijn nog veel meer zaken waar je aan moet denken als je een winkel begint. Te veel om in een artikel, of zelfs een heel boek, op te sommen. De vraag is daarom ook of je het wiel helemaal opnieuw moet uitvinden. 

Veel ondernemers kiezen er daarom voor om zich aan te sluiten bij een franchiseformule. Ze sluiten zich aan bij een groter collectief en kunnen als starter eenvoudig gebruikmaken van de deskundigheid en ervaring van een franchisegever. Ook hoef je meestal minder te investeren in inventaris en producten omdat er groot wordt ingekocht. Tot slot wordt er vanuit de franchisegever al promotie gemaakt voor je merk.

Meer weten over franchising? Lees dan eens: Wat is franchise?


Reactie


Reacties

  • Chari

    Ik heb interesse om en francise maar woon in Sevilla. Iemand interesse

  • jose

    Als je moeilijke tijden of armoede doormaakt, moet je niet depressief zijn, want dit is een goede kans om weer rijk en gelukkig te zijn, neem dan contact op met divinecardhacker@gmail.com om je hoofdkaart te pakken die al vol zit met geld. Ik kreeg mijn eigen stamkaart van hem en ik gebruik deze kaart om elke dag 3000€ te verzamelen, als u dringend uw kaart ook moet hebben en u zult heel blij zijn zoals ik ben. Contact: divinecardhacker@gmail.com Bedankt

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis