BAILINE

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor startende ondernemers?

Natuurlijk blijft het nog even koffiedik kijken zolang er nog geen regeerakkoord is, maar aan de hand van de verkiezingsuitslag kunnen we toch al een voorzichtige blik werpen op wat politiek Den Haag de komende jaren voor startende ondernemers in petto heeft.

Wat VVD, D66 en CDA willen voor ondernemers
Hoewel voorgesteld door GroenLinks, lijkt een kabinet zonder de VVD zo goed als onmogelijk. De partij werd onder leiding van Mark Rutte wederom de grootste, al was het met een verlies van acht zetels. CDA, GroenLinks en D66 waren de grote winnaars van deze verkiezingen. Ook de PVV ging erop vooruit, al was dat minder dan verwacht. Over het algemeen is er een erg gefragmenteerd politiek landschap. Maar wat betekent dat nou precies voor ondernemers? Tijdens de campagne werd bijna niet over ondernemers gesproken. Wat willen partijen bijvoorbeeld met de onduidelijke wetgeving rond Zzp'ers? Er waren wel wat uitspraken als ‘weg met de zelfstandigenaftrek’ of ‘AOV-verzekering verplichten’, maar verder bleef het opmerkelijk stil. Daarom hebben we naar de verkiezingsprogramma’s gekeken van de partijen (CDA, D66, VVD) die hoogstwaarschijnlijk gaan regen.

VVD: Minder regeldruk!
Iedereen moet een bedrijf kunnen starten, vindt de VVD. Daarom moeten er vanuit de overheid niet te veel belemmerende regels worden opgesteld. Zo krijgen bedrijven meer ruimte om te groeien. Ook wil de partij een lagere belasting op arbeid en doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven (minder dan 25 werknemers) verkorten tot één jaar. De overheid betaalt dan het tweede ziektejaar.

D66: Géén verplichte AOV
Zowel de partij van Alexander Pechtold (D66) als die van Mark Rutte (VVD) willen géén verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers. D66 wil collectief verzekeren voor ondernemers wel eenvoudiger maken. Daarnaast willen de Democraten het eenvoudiger maken voor Zzp'ers om deel te nemen aan een vrijwillige pensioenregeling.

Twistpunt met CDA: De zelfstandigenaftrek
Startende ondernemers die voldoende tijd in hun bedrijf steken hebben recht op de zelfstandigenaftrek. Het CDA wil dit belastingvoordeel koppelen aan een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid, terwijl VVD en D66 de aftrekpost juist ongemoeid willen laten. Dit zal een van de onderhandelpunten voor de coalitie vormen.

Onduidelijk: Toekomst wet DBA
Wat er met de verfoeide wet DBA - die schijnzelfstandigheid moest aanpakken, maar ervoor zorgde dat Zzp'ers opdrachten misliepen - gaat gebeuren is voorlopig nog niet duidelijk. D66 wil de modelovereenkomsten graag vervangen door een zelfstandigen verklaring. Deze moet gebaseerd zijn op vertrouwen. De VVD wil de wet vervangen door een ander middel om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Het CDA laat zich in haar programma niet uit over de wet.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis