Registreren

Vanuit huis je onderneming starten? Lees dan eerst deze 7 tips.

Voor een eigen bedrijf heb je niet per se een bedrijfspand nodig. Zeker in het begin kan (een ruimte in) je eigen huis prima volstaan. Je moet echter wel rekening houden met een aantal zaken. Hier lees je welke.

Ben je ook al zakelijk verzekerd?
Je privé-inboedelverzekering is er niet voor bedrijfsmiddelen, ook al staan deze in je eigen huis. Overweeg daarom of je apart een zakelijke verzekering wilt afsluiten.

Hoe zit het met het bestemmingsplan?
Een huis is in eerste instantie bedoeld om te wonen. Om een bedrijf aan huis te beginnen, heb je daarom ook vaak toestemming nodig van de gemeente. Voor een massagepraktijk zul je die eerder krijgen dan voor een winkel of productieruimte. Houd daarbij rekening met het volgende:
● Je mag slechts een deel van de woning, bijvoorbeeld de studeerkamer, voor bedrijfsactiviteiten gebruiken.
● Je mag geen overlast veroorzaken met je werkzaamheden.
● Er mogen geen klanten naar het woonhuis komen.

De BTW en inkomstenbelasting
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de veranderingen voor inkomstenbelasting en btw-afdracht.
Denk daarbij aan het splitsen van je woning in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte. Als je de woning huurt, moet je kijken of dit mogelijk is in de huurovereenkomst. Ben je zelf de eigenaar en heb je een hypotheek? Kijk dan naar de bepalingen in de hypotheekovereenkomst.

Heb je al een ondernemingsplan?
Dit is misschien een meer algemene tip bij het starten van een bedrijf: schrijf een ondernemingsplan. Wat is bijvoorbeeld de markt die je wilt gaan bedienen en is er voldoende vraag naar jouw product of dienst?

Tijd voor een zakelijke rekening
Je bent als ondernemer verplicht om een zakelijke administratie bij te houden. Grotere bedrijven hebben hier aparte afdelingen voor of besteden het uit, maar als starter kun je er ook voor kiezen om het zelf te doen. Een eenvoudige manier om te voorkomen dat privé- en zakelijke administratie hopeloos door elkaar gaan lopen, is om een zakelijke rekening te openen wanneer je je bedrijf begint.

Waar ga je precies werken?
Wat is de beste kamer om te gaan werken? Idealiter heb je voldoende licht en kun je er zonder afleiding aan de slag. Wonen er meerdere mensen in huis? Spreek dan samen duidelijke regels af.

Bijvoorbeeld: Wanneer de deur van de werkkamer dicht is, wil ik niet worden gestoord.

Online presentatie is een must
Als kersverse ondernemer wil je natuurlijk online gevonden kunnen worden. Daarbij horen een website, socialmedia-pagina’s en ook niet onbelangrijk: een vermelding op Google Maps. Via Google Mijn bedrijf kun je je bedrijf eenvoudig aanmelden.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis