Crystal Marbles

11 zaken die je energie verspillen

Regelmatig spreken we ondernemers die zich voortdurend moe voelen en niet goed weten waar dat door komt. Vaak ligt de oorzaak in gewoontes die onze energie laten wegvloeien, maar waarvan we niet goed weten hoe we dat kunnen vermijden. De oplossing ligt binnen handbereik, maar de wil om te veranderen moet er dan wel zijn. Welke gewoontes zijn ongemerkt energieslurpers? We zetten er hier 11 op een rijtje.

1. Gebrek aan focus
Soms doe je dingen die je niet leuk vindt, maar waarvan je denkt dat anderen ze niet goed kunnen. Bedenk aan wie je deze taken wel kunt delegeren (medewerkers, partners, leveranciers). Zo houd je ruimte over voor de taken waar je energie van krijgt en die direct bijdragen aan wat je wil bereiken met je onderneming.

2. Onvoldoende balans tussen werk en ontspanning
Neem de tijd om te rusten naast je werk. Ondernemers voelen zich soms schuldig naar klanten, medewerkers en leveranciers toe wanneer ze rust nemen of op vakantie gaan. Je kunt echter niet goed presteren wanneer werk en rust niet met elkaar in balans zijn. Blijf deze balans opzoeken, zodat je juist uitgerust je activiteiten met plezier kan uitvoeren.

3. Rommel
Denk eens terug aan al die keren dat je een stapeltje door moest spitten om die ene brief tevoorschijn te toveren. Of de keren dat je door je e-mails ging om te bepalen welke je nu als eerste gaat beantwoorden. Plan daarom in lijn met het vorige punt een (vast) moment in om op te ruimen. Bijvoorbeeld door voor de lunch eerst je bureau op te ruimen en de e-mail van die ochtend te sorteren op wat je die middag, de volgende dag(en) of misschien helemaal niet wil beantwoorden. Opruimen geeft energie en voorkomt dat je vast komt te zitten.

4. Maak je beloften waar
Wees oprecht en eerlijk, zodat je energie bespaart die anders gaat zitten in het onthouden van ‘leugens’ en het steeds reageren op herinneringen van anderen. Dat betekent soms ook dat je ‘nee’ moet zeggen en duidelijk moet zijn. Het lijkt heel aardig door steeds ‘ja’ te zeggen, maar als je dat niet waarmaakt, is dat veel minder aardig dan het eerdere en oprechte ‘nee’. Dus maak beloftes die je na kunt komen en houd je daaraan.

5. Betaal rekeningen tijdig
Een specifieke belofte die je altijd moet nakomen is het tijdig betalen van je rekeningen. Andersom wil je immers toch ook graag op tijd betaald worden? Mocht het een keer niet lukken, neem dan zelf op tijd contact op. Daarmee bepaal je zelf het contactmoment en blijf je betrouwbaar. Bovendien word je niet op waardevolle momenten gestoord om over een openstaande factuur te praten. Het is zonde van de tijd om over kleine, te lang openstaande rekeningen in discussie te gaan. Om tijd te besparen zou je zelfs facturen tot een bepaald bedrag (en bij juiste levering) door je boekhouding kunnen laten betalen.

6. Kijk tegenspoed in de ogen
“Pijn is onvermijdelijk. Lijden is optioneel”, zei Haruki Murakami. Lijden kost onnodig veel energie, omdat je door de confrontatie aan te gaan vaak al iets kunt doen. Dat wat tegenspoed veroorzaakt heeft wellicht een oplossing die je zo tegen kunt komen. Bovendien kun je door je te uiten het probleem of de oorzaak bij iemand anders leggen. Zo houd je focus op waar je zelf invloed op hebt en wat je energie geeft.

7. Vermijd negatieve mensen
Overal kun je (potentiële) klanten tegenkomen. Toch moet je niet denken dat de hele wereld bij jou klant kan worden. Sommige mensen kiezen zelf een concurrent. Anderen kun je op enig moment beter zelf naar je concurrent sturen. Dat geldt overigens ook voor het personeel. Omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen die je klant, leverancier of medewerker kunnen zijn. Dat geeft energie en hun dankbaarheid geeft je de kracht om je taken op te volgen.

8. Wees vergevingsgezind
Blijven hangen in de fouten en tekortkomingen van andere kost doorgaans meer energie dat je lief is. Iedereen maakt wel eens fouten en zeker bij je medewerkers kan een fout juist leiden tot een topoplossing. Wees vergevingsgezind en houd je vizier op de toekomst. Wanneer je dat namelijk niet bent, kijk je continu terug en dat weerhoud je ervan om je doelen te bereiken.

9. Let op je gezondheid
Naast je mentale gezondheid is ook een goede lichamelijke gezondheid onontbeerlijk voor succesvolle ondernemers. Mensen die zorgen voor zowel een goede lichamelijke als mentale gezondheid zijn veel gelukkiger. Op internet vind je voldoende onderzoeken die bevestigen dat een goede gezondheid en geluksgevoel elkaar versterken. Voldoende bewegen kan bovendien een extra stimulans voor je creativiteit betekenen, omdat je tijdens een flinke inspanning je hoofd even helemaal leeg kunt maken.

10. Let op je voeding
Een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid is je voeding. Op vaste momenten de tijd nemen voor gezonde voeding is ook iets dat ondernemers door een (te) volle agenda vaak links laten liggen. Even snel iets snacken lijkt heel praktisch en tijdbesparend, maar als dat een ongezonde snack is gaat veel energie naar de vertering daarvan. Juist deze energie heb je nodig om efficiënt en snel je werk te doen. Steeds vaker zien we dat bij (grote) bedrijven in de kantine vooral, zo niet alleen maar, gezonde voeding geserveerd wordt.

11. Creëer een flow
Een echt goede Nederlandse vertaling van ‘flow’ is moeilijk te vinden. Het gaat erom dat je beseft dat je een onderdeel vormt van een groter geheel. Ga daarom mee op de golven van je omgeving en bouw daarop je eigen richting. Ondernemers die in hun werk een bepaalde regelmaat weten toe te passen én weten vol te houden, komen zo in een flow naar succes. Dat succes is voor iedereen anders en laat zich het beste omschrijven als de mate waarin de resultaten van jouw onderneming bijdragen aan jouw persoonlijke doelstellingen. Uiteindelijk ben je namelijk zelf degene die aan het roer staat en de richting van jouw onderneming en leven bepaalt.

Je hoeft er niet alleen voor te staan
Natuurlijk is deze gewoontes doorbreken eenvoudiger gezegd dan gedaan. Vind je het moeilijk om deze zaken op te pakken en heb je behoefte aan iemand die je hierbij helpt? Lees dan de whitepaper 'Ondernemer, je hoeft er niet alleen voor te staan'!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis