Crystal Marbles

Grote carrièrefout vermijden? Ga de boom in!

Het ´juiste´ carrièrepad kiezen is moeilijk. Dat weten wij allemaal. Hoe geniaal zou het daarom zijn om een aantal Sims, zoals in het computerspel The Sims, van jezelf te hebben?

Deze Sims bewandelen vervolgens alle mogelijke carrièrepaden. Zo ontdek je welk pad het beste is voor jou. Nu bestaat er helaas (nog) niet zo’n levensechte game. Toch heb je een andere manier die hier sterk op lijkt.

Wil jij een succesvolle carrière?
Dan moet je begrijpen dat de keuze die je maakt bij de start, een grote impact heeft op jouw toekomst. Toch kiezen velen van jullie al vroeg voor het pad van ondernemerschap. Te vroeg. Dit verkleint jouw kans op een succesvolle carrière. Laten we dit visualiseren. 

Ga de boom in!
Stel je een enorme boom voor. Deze boom is jouw carrière. Elke tak is een keuze en een mogelijk carrièrepad. Klim nu in die boom. Terwijl je klimt, gaat de tijd voorbij. Dus als jij kiest voor een een tak, die ook weer allerlei takken heeft, duurt het jaren voordat je weer terug bent bij de stam. Je hebt nu 2 opties. 

Optie 1: Klim omhoog via de stam
Je klimt eerst een groot stuk omhoog via de stam. De basis van de boom én jouw carrière. Dit betekent ten eerste een goede opleiding. Vervolgens bouw je werkervaring op bij interessante bedrijven. 

Jij studeert af met een gewild diploma. Voor een aantal jaren werk je bij goed geoliede en gevestigde ondernemingen. Hier leer je de zakenwereld echt kennen. Je doet belangrijke managementervaring op en ontwikkelt je leiderschapskwaliteiten. Plus je bouwt aan een geweldig netwerk van mensen en kansen.

Kies je tak
Na een tijdje heb jij een helder idee van wat jou wel en niet interesseert. Wat jouw energie geeft of wat je liever aan anderen overlaat. Nu kies jij jouw tak. 

Groei je door binnen het bedrijf? Ga je aan de slag bij een start-up? Of start jij jouw eigen onderneming? Wat je ook kiest, je hebt de ervaring, het netwerk en zelfvertrouwen voor succes.

Voordeel van de stam
Als de gekozen tak toch niet jouw pad is, dan heb jij een sterke basis om naar toe terug te keren. Vervolgens kies je een andere route. Dit is het dichtste dat je in de buurt komt van de eerder genoemde Sims game. 

Optie 2: Kies gelijk je tak
Je kiest direct je tak. Dit heeft nadelen. Hoe langer je door klimt op 1 tak, des te zwakker en kleiner worden alle aftakkingen die je volgt. Het duurt veel langer om terug te keren naar de stam. Een stam die bovendien minder sterk is. 

Bij deze optie start je met hetzelfde diploma. Maar in plaats van eerst werkervaring op te doen, besluit jij gelijk jouw eigen bedrijf te starten. Jij volgt namelijk je passie, gelooft in jezelf en denkt positieve gedachten. Alles wat je nodig hebt, vind je wel online of bij je mentor. Of niet?

Blogs versus Ervaring
Helaas werkt de wereld niet zo. Boeken, webinars en blogs zijn een goede steun in de rug maar geen vervanging voor echte ervaring. Als jij geen netwerk of ervaring hebt, dan verklein jij jouw kans op succes aanzienlijk.

Om extra zout in de wond te smeren; jij beperkt je tot een nauw carrièrepad door direct de eerste tak te kiezen. Ook baseer jij jouw keuze niet op ervaring maar op een idee. Dit maakt de kans veel groter die keuze op de lange termijn niet de juiste is.

De Ondernemershype
Waarom starten velen van ons dan toch direct een eigen bedrijf als we uit school rollen? 

Omdat wij geloven dat we dit moeten doen. Social media, de blogosfeer, business gurus en boeken, allen bombarderen ons met de ondernemershype. Leef je droom, start jouw eigen bedrijf. Nu, nu, nu!

Maar ze zijn niet onpartijdig. Dit is namelijk hoe ze geld verdienen. Jij koopt hún seminars, hún webinars, hún boeken en hún coachingsgesprekken. Zíj zijn de succesvolle ondernemers in dit verhaal.

Waarom de haast?
Er zijn natuurlijke prachtige voorbeelden van mensen die direct en succesvol ondernemen. De American Dream, van krantenjongen tot mediamagnaat. Dit kan maar is eerder de uitzondering op de regel. 

Je hebt nog een leven voor je. Waarom de haast?  Zorg voor een goede opleiding. Bouw ervaring en levenskennis op. Kies dan weloverwogen jouw tak.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis