Registreren

Ondernemen in het buitenland: Wat moet je weten?

Droom jij van ondernemen in het buitenland? Zoals in die programma’s waarbij iemand een Bed & Breakfast opent op een idyllische plekje in Zuid Europa? Natuurlijk zijn er nog 1001 meer manieren en plekken om dit te doen. Van franchisen in Roemenië tot een internetbedrijf in Colombia. Maar bij alle houd je rekening met de volgende zaken:

Goed vertrek en aankomst
Het liefste vlieg je nu al weg, maar jouw succes is afhankelijk van de basis die je legt. Regel eerst jouw zaken in Nederland goed. Zo hoef jij je straks geen zorgen te maken. Stel een to-do lijst op. Tegelijkertijd bereid jij je voor op jouw aankomst in het buitenland. Lees en praat met anderen over hun ervaringen. 

Ga Lokaal
Eenmaal daar, duik je de cultuur in. Ontdek jouw nieuwe land en zijn bewoners. Dit is onmisbaar voor elke ondernemer. Want hoe leer je anders jouw nieuwe markt en klanten kennen? Houd rekening met en respecteer cultuurverschillen.

Ken jouw concurrentie - nu en daarvoor
Als ondernemer wil je altijd goed op de hoogte zijn van jouw concurrentie. Bij jouw ondernemersavontuur in den vreemde, besteed jij extra aandacht aan soortgelijke bedrijven die je voorgingen en faalden. Zoek uit waarom het misging en vermijd hun fouten.

Bouw een nieuw netwerk
Sluit je aan bij lokale zakelijke netwerken en bijeenkomsten. De expat gemeenschap is een prima startpunt. Die is vaak kleiner en het makkelijkst toegankelijk. Het mooiste is een plaatselijke mentor die jou een stukje op weg helpt. 

Leer de Taal
Om met lokale klanten te werken, moet je de taal leren. Maar ook in jouw communicatie met de officiële instanties is het erg handig. Begin hier al mee in Nederland. 

Ken de regels
Een nieuw thuisland kiezen is deels een emotionele beslissing deels een zakelijke. Elk land heeft zijn eigen wetgeving. Bestudeer die goed. Sommige landen kennen bijvoorbeeld  beschermde beroepen.

Ondersteuning
De Nederlandse overheid en de EU steunen jou via verscheidene fondsen zoals het Fonds Opkomende Markten (FOM) en het EU Gateway Programme. Wanneer jij je vestigt in een andere EU-lidstaat, heb je het Dienstenloket waar je terecht kan met al je vragen en voor jouw vergunningen.

Begin het avontuur
Ondernemen in het buitenland is een geweldig en onvergetelijk avontuur. Het stelt jouw ondernemersgeest op scherp en je ervaart nieuwe dingen die je de rest van je leven van pas komen. Succes!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis