Registreren

Marktvraag of markbenaderingsvraag

De komende jaren zal het aantal mensen in Nederland dat ouder is dan 65  stijgen naar drie miljoen. Dat terwijl de levensverwachting sinds de tweede wereldoorlog met zo’n 15 jaar is toegenomen. Een kwart van alle huishoudens heeft te maken met een vriend of familielid die verzorgd moet worden. Het aantal mensen met een handicap ligt rond de 150.000.

Wat zeggen deze cijfers? Die zeggen dat er sprake is van een grote en vooral groeiende markt. Het is lang niet gebruikelijk om zo naar deze cijfers te kijken. Het zijn maatschappelijke processen en die benoemen in relatie tot geld verdienen en commercieel succes is ‘not done’.

Afgelopen week waren de directeuren van de franchise formule Kare Plus in Nederland. Opgericht in 1989 is zij nu een toonaangevende aanbieder van verpleeg - en huishoudelijke zorg. Zij doet dat bij klanten thuis maar ook in verpleeg- en verzorgingstehuizen waar zij verantwoordelijk is voor voor de detachering en/of werving en selectie van verplegend en verzorgdend personeel.

Zonder teveel stil te staan bij de details voegt een organisatie als deze een laag toe. Meestal leidt dat tot meer bureaucratie, meer kosten en meer overhead. Punt is echter, en dat is wat ik mij tijdens hun bezoek ben gaan realiseren, dat in dit geval het tegendeel waar is. De laag die wordt toegevoegd bestaat uit ondernemers. Het natuurlijk gedrag van een ondernemer is het leveren van een topproduct, voor lagere kosten. Een ondernemer zal dus eerder zorgen voor meer efficiency, minder bureaucratie en minder kosten.

Tot zover is Kare Plus niet speciaal. Er zijn meer franchiseorganisaties die een vergelijkbare ambitie hebben. Het had nog even nodig, maar terwijl ik dit schrijf vraag ik mij nog steeds af wat hen zo geschikt maakt voor de Nederlandse markt.

Ik werd getroffen door de manier waarop Kare Plus praten over zorg en zorg verlenen. Over hoe zij aankijkt tegen de mensen in de zorg en hoe zij kans ziet om daar een succesvol businessmodel van de te maken. En nog realiseer ik mij dat ook andere commerciële zorgaanbieders die combinatie moeten hebben om überhaupt te kunnen overleven.

Waarom voelt het dan toch zo comfortabel om Kare Plus tot onze klantenkring te mogen rekenen? Is het misschien het feit dat zij een start in Nederland voorziet als detacheerder van verplegend en verzorgend personeel? Hiermee kan een master franchisenemer al in het eerste jaar zware cijfers schrijven en heeft hij tijd om zich een plaats te verwerven in de zorg gerelateerde (thuiszorg) producten en vervolgens te groeien. De, in de inleiding genoemde cijfers, laten zien dat de vraag naar verplegend personeel stijgt. Er is nu al sprake van uitstroom en schaarste. Kare Plus slaagt er in haar thuismarkt in om haar verplegend personeel langdurig aan zich te binden o.a. door trainingen en toekomstperspectief.

De gesprekken met Kare Plus waren intensief en het was pas later op de dag dat het mij begon te dagen. Het antwoord lag in de thuismarkt van Kare Plus. Het Nederlandse zorgmodel is in hoofdlijnen gemodelleerd naar Brits voorbeeld. Alle transitieperikelen die wij nu hebben, heeft het VK al grotendeels achter de rug. De Kare Plus mannen lijken niet alleen zeer goed op de hoogte als het gaat om het zorgsysteem, zij hebben ervaring met ons zorgsysteem. Zij komen uit een omgeving waarbij de relatie met de lokale overheid, het CIZ en de andere zorgaanbieders een vergelijkbare rol spelen als hier in Nederland.

Ik had er een dag voor nodig, maar ik realiseer me, helemaal terwijl ik dit schrijf, dat het die achtergrond is, samen met de startmethodiek, de passie, energie en het bewezen succes van in hun formule in de thuismarkt, dat maakt dat het zal werken.

De babyboom generatie is al ver over de 60 en meer en meer mensen willen thuis blijven wonen. Dit deel van de populatie groeit sterk en de zorg voor hen is een belangrijke industrie. Het is dus geen marktvraag. Wat resteert is, welke franchise is het best toegerust om op die marktvraag in te spelen.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden van Kare Plus? Neem dan contact met ons op!

Paul van Wageningen
Franchise Match


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis