Crystal Marbles

Handelsnaam: Ondernemer, jouw naam is alles

Jouw naam is alles als ondernemer. Zo herkennen klanten jou. Zeker als jouw bedrijf eenmaal een bepaalde bekendheid bereikt, roept die naam beelden en ideeën op. Een gevoel. Het liefst zo positief mogelijk. Stel je voor als dan opeens iemand anders onder die of bijna dezelfde naam gaat opereren?

Louis Vuitton
Klanten raken in verwarring omdat die denken bij jouw bedrijf te zitten. En het is vaak slecht voor jouw reputatie. We kennen allemaal de nep Louis Vuitton-tasjesverkopers. Of shirts met Hike in plaats van Nike en een vergelijkbaar swoosh logo. In China bouwde iemand zelfs een nep Apple-winkel na. Om dit te voorkomen en aan te pakken is er de handelsnaam en het handelsnaamrecht. 

Handelsnaam en handelsnaamrecht
De handelsnaam is de naam waaronder jouw onderneming opereert. Jij moet er voor zorgen dat: 

Hij niet lijkt op die van een andere onderneming.

Jouw handelsnaam niet misleidend is wat betreft eigendom of de rechtsvorm van jouw bedrijf.

Je niet een andere rechtsvorm voert, bijvoorbeeld BV, dan waaronder jouw bedrijf ingeschreven staat.

Als jij je niet aan die 3 voorwaarden houdt, bega je een onrechtmatige daad onder de handelswet. Met alle gevolgen van dien.

Hoe werkt naamsbescherming?
Jij heb een naam die aan alle voorwaarden voldoet. Vervolgens schrijf je die in bij de Kamer van Koophandel. Is die nu beschermd? Nee, nog niet.

Het handelsnaamrecht geeft bescherming door gebruik van die handelsnaam en niet door inschrijving. Wie het eerst de naam voldoende gebruikt, bijvoorbeeld in advertenties, folders en zelfs briefpapier, en zo een bepaalde bekendheid verwerft, is beschermd. Het doel van het handelsnaamrecht is namelijk het voorkomen van misleiding en verwarring onder het publiek.

Handelsnaamonderzoek of ….?
Om verdubbeling te voorkomen doe je een goed handelsnaamonderzoek voordat jij jouw naam kiest. Dit is een hele klus. Er zijn duizenden namen. Je kan natuurlijk ook een al bestaande handelsnaam legaal gebruiken. Hoe? Door te franchisen!

Franchisenemer en handelsnaam
Als franchisenemer spreek jij met jouw franchisegever af dat je zijn franchiseformule, inclusief handelsnaam, tegen een vergoeding exploiteert. De franchisegever verleent jou zo officieel gebruiksrecht.

Als franchiser blijf je financieel en juridisch zelfstandig maar werk je wel onder de handelsnaam. Met vaak het alleenrecht hierop in jouw gebied. Dit biedt vele voordelen, zoals bekendheid, een trouwe klantenbasis en een goede reputatie.

Wat doe jij? Kies jij jouw eigen handelsnaam of ga je voor een bekende en vertrouwde franchisenaam?


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis