Registreren

Wat moet je weten over de kleineondernemersregeling?

Als startende franchiser krijg je bijna altijd te maken met omzetbelasting (btw-aangifte), maar er bestaat ook een speciaal belastingvoordeel: de kleineondernemersregeling oftewel KOR. Wat is het en hoe kom jij hiervoor in aanmerking?

Wat is de KOR?
De KOR is voor ondernemers die jaarlijks te weinig btw hoeven te betalen. Daarom is hij juist voor jou als starter zo aantrekkelijk, want in de startfase draai je vaak niet gelijk veel omzet. Wat houdt de regeling in? 

Vermindering van het btw-bedrag dat je betaalt
Ontheffing van jouw administratieve verplichtingen door niet niet langer periodiek aangifte te hoeven doen.

KOR: Wat zijn de voorwaarden?
Het is een mooie regeling maar er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden:

Je hoeft - na aftrek van de voorbelasting - in 1 jaar minder dan 1883 euro te betalen aan de Belastingdienst.

Jouw bedrijf is een 'natuurlijk persoon'. Een rechtspersoon, zoals een bv, kan geen aanspraak maken op deze regeling.

Je bent in Nederland gevestigd.

Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of vraagt hiervoor tijdig een ontheffing aan. Dus blijf aangifte doen voor de omzetbelasting totdat je de ontheffing van administratieve verplichtingen aanvraagt. 

Ben je jaarlijks 1345 euro of minder kwijt aan btw? Dan hoef je zelfs helemaal geen btw te betalen.

Zelf alvast berekenen?
Om inzicht in jouw voordeel te verkrijgen, maak jezelf alvast een berekening op de website van de Belastingdienst. Hoe groot de vermindering is, hangt af van het btw-bedrag dat je in een jaar moet betalen.

De vermindering kan nooit hoger zijn dan de btw die je normaliter had moeten betalen. Als je de KOR toepast, krijg je geen btw-teruggaaf.

Let op als je zaken doet in andere (EU-)landen of als er een verleggingsregeling wordt toegepast, dan gelden er bijzondere regels bij de berekening van de vermindering.

Voordeel: Bespaar tijd en geld
De KOR scheelt administratie en bespaart geld. En als starters hebben we van beiden nooit genoeg. Houdt er wel rekening mee dat wanneer jij meer btw aftrekt dan je over jouw omzet moet betalen, je deze niet terugkrijgt. Dit is met name een nadeel als je grote investeringen doet. 

Als franchisenemer is het daarom altijd handig om met een accountant of belastingadviseur te praten. Die kijkt naar jouw situatie en samen overleggen jullie wat het beste is.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis