Registreren

Geld lenen bij familie: Wel of Niet doen?

Kapitaal vinden als starter is niet makkelijk. Een veel bewandelde route is daarom geld lenen van familie. Maar hier zijn wel risico’s aan verbonden. Check daarom eerst alle ins en outs goed, voordat je op hen een beroep doet.

Onderhandse lening
Geld lenen van familie, of vrienden, is een onderhandse lening. Het te lenen bedrag bereken jij op basis van jouw businessplan. Zo leen je altijd genoeg. Jullie stellen een contract op met alle afspraken en voorwaarden. Het contract vastleggen bij de Belastingdienst is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Zo zijn er fiscale voordelen te behalen. 

Wel doen?
Lenen van familie is vaak goedkoper en met een lagere rente dan bij een bank. Ook is er geen BKR-toetsing nodig. Bovendien leent familie je sneller geld, omdat zij jou kennen en vertrouwen. 

Niet doen?

Geld is veel waard, maar familie ook. Jullie zullen niet de eersten zijn die ruzie krijgen over geld. Dit gevaar is er altijd. Om de kans hierop te verkleinen, moet jij 100 procent eerlijk zijn over de risico’s, waarvoor je het gebruikt en dat je het bedrag niet direct terugbetaalt. Stel dus een goede overeenkomst op. 

Hoe stel je de leenovereenkomst op?
Hierin vermeld je:

  • Partijen die de lening aangaan
  • Hoogte van het bedrag
  • Het rentepercentage
  • Datum van rentebetaling.

De rente is marktconform. Als die een stuk lager is dan het marktgemiddelde, bestaat het risico dat de Belastingdienst het als een schenking ziet.  Vaak begin jij als starter niet direct met aflossen. Neem dan een startdatum op voor de aflossing en/of rentebetaling.

Laat een professional altijd jullie overeenkomst checken.

Lening vs Schenking
De Belastingdienst maakt zakelijk onderscheid tussen een lening of een schenking.

Een onderhandse lening valt onder het lang vreemd vermogen van jouw nieuwe bedrijf. Je moet een bewijs en een schriftelijke overeenkomst kunnen overleggen.

Over een schenking betaal je schenkbelasting als het bedrag hoger is dan de vrijstelling. Binnen uiterlijk 1 maand moet je een ‘Aangifte recht van schenking' doen. Een schenking valt onder eigen vermogen.

Wees Voorzichtig
Lenen bij familie kan een voordelige bron van kapitaal zijn. Maar pas op: sommige dingen zijn belangrijker dan geld.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis