Registreren

6 Tips voor Starters om Burn-Out te voorkomen

Startende ondernemers lopen gevaar op een burn-out. Dat is niet gek want een franchise runnen en een succesvol bedrijf opzetten vergt veel tijd en energie. Een burn-out ligt dan op de loer. Dus is de grote vraag: Hoe voorkom je als ondernemer die gevreesde burn-out?

1. Realistisch verwachtingen
Als starters staan we in de startblokken om weg te sprinten, richting ondernemerssucces. Maar succes is geen sprint. Het is een proces van de lange adem, een marathon. Stel daarom ambitieuze korte- en lange-termijndoelstellingen, maar binnen een realistische termijn. Zo houd jij je motivatie en verdeel jij je energie.

2. Stel grenzen
Als ondernemer deel jij je eigen tijd in. Heerlijk die vrijheid, maar het is ook moeilijker de deur  achter je dicht te trekken. Het zakelijke loopt al snel over in het persoonlijke. Hier is niet direct iets mis mee, maar je hebt momenten voor jezelf nodig. Stel daarom grenzen. Hoe en waar die liggen, hangt van jou af. Het volgende punt helpt hierbij.

3. Mindfulness en Meditatie
Ruim elke dag tijd in voor meditatie. Een moment om bewust bij jezelf te zijn, te luisteren naar jouw lichaam en te ontspannen. Meditatie klinkt soms zweverig, maar onlangs schreef de Harvard Business Review dat mindfulness niet langer een nice-to-have is maar een must-have voor succesvolle ondernemers.

4. Herinner waarom jij ondernemer bent
In de waan van de dag vergeten wij soms waarom wij ondernemen. Herinner jezelf hier weer aan. Wilde jij je eigen tijd indelen? Doe dit en slaap een keer lekker uit op een doordeweekse dag. Eigen baas zijn? Zeg nee tegen een vervelende klant.

5. Durf te delegeren
Als ondernemer hoef je niet alles zelf te doen. Besteed waar mogelijk die dingen uit die jou niet liggen. Dit maakt meer tijd vrij om alles te doen waar jij energie en inspiratie van krijgt.

6. Neem vrij en ga op vakantie
Vanwege onze passie voor ons bedrijf en onze drive om onze doelen te behalen, schiet vrije tijd er vaak bij in. Maar zonder vrije tijd, een weekendje weg en een langere vakantie is een burn-out zo goed als zeker. Wees daarom streng voor jezelf en ga op vakantie.

Jouw gezondheid is prioriteit
Ondernemen is prachtig maar niks is zoveel waard als jouw gezondheid. Pas hier daarom goed op. Stel je grenzen, heb plezier en rust goed uit.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis