BAILINE

Welke verzekering mag je niet missen als starter?

De juiste verzekeringen kiezen is 1 van de belangrijkste dingen die je doet als startende ondernemer of franchiser. Het laatste wat je wilt is te veel premie betalen. Aan de andere kant wil je niet in de problemen komen vanwege een ontbrekende verzekering. Er zijn er zoveel en welke heb je nou echt nodig? 

Wat voor ondernemer ben jij?
De verzekering die jij nodig hebt hangt mede af van jouw type onderneming. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsrisico’s. De bouwvakker betaalt een een hogere arbeidsongeschiktheidspremie dan de consultant, omdat de eerste volgens de verzekeringsmaatschappij een beroep is met een hoog risico. 

Check je branche
Check welke verzekeringen ondernemers in jouw branche hebben. Informeer als franchiser bij je franchisegever over de juiste verzekeringen. Misschien heeft jouw franchiseformule wel een collectieve verzekering? Dit scheelt direct in de kosten. 

7 meest voorkomende verzekeringen
Om je verder op weg te helpen, zetten wij de 7 meest voorkomende ondernemersverzekeringen op een rij. 

  1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel dat jij jouw koffie over dat dure Perzische tapijt van je klant laat vallen? Of wanneer jouw product schade toebrengt aan een cliënt? Je werknemer een ongeluk heeft tijdens werktijd? Wie betaalt dat allemaal?

Als eenmanszaak, vof of maatschap ben jij hoofdelijk aansprakelijk voor deze kosten. Betaal jij niet meer je zakelijke rekeningen, dan maakt een schuldeiser aanspraak op je privévermogen.

Gelukkig heb je voor dit soort schade een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Vanaf het moment dat jij jouw bedrijf start, heb jij de kans schade bij anderen te veroorzaken. Dit type verzekering is daarom onmisbaar als ondernemer, of je loopt een groot persoonlijk risico.

De hoogte van de premie hangt af van jouw werkzaamheden, omzet en het aantal werknemers.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Werk je met schadelijke stoffen? Kijk dan goed of jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dit dekt. Soms moet je hiervoor een aparte verzekering afsluiten. Hetzelfde geldt voor beroepen waarbij 1 fout grote financiële gevolgen heeft, zoals een architect. Hiervoor heb je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

  1. Arbeidsongeschiktheid

Je start vol energie jouw bedrijf. Natuurlijk denk je liever niet aan arbeidsongeschiktheid maar doe dit wel.

Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Hoe groot is het risico en kun jij eventuele kosten dragen? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht en vaak duur. Maak daarom een goede kosten-baten- en risicoanalyse voordat jij je beslissing neemt.

De hoogte van de premie hangt af van jouw leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor jij je verzekert. Sommige verzekeraars bieden voordelige starterstarieven.

  1. Rechtsbijstand

Wij kennen Judge Judy, rechtbankdrama’s en de veel gehoorde uitspraak ‘I will sue you’ uit de VS. Maar juridische acties zijn in Nederland ook steeds normaler, of het nou is met je klant, werknemer of leverancier. Hier moet je als ondernemer op voorbereid zijn.

De rechtsbijstandverzekering dekt bij de meeste zaken advocaat- en deurwaarderkosten. Evenals de kosten van een proces. Veel particulieren hebben dit type verzekering ook, maar als ondernemer sluit jij een speciale ondernemersverzekering af.

Als franchiser check je bovendien altijd bij je franchisegever in hoeverre die juridische kosten oppakt.

  1. Ziektekosten

Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als ondernemer houd je rekening met extra voorwaarden, zoals een inkomensafhankelijke bijdrage over jouw belastbaar inkomen. Daarnaast moeten al jouw werknemers een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Als een werknemer niet een zorgverzekering heeft, dan sluit het Zorginstituut Nederland namens hem of haar een verzekering af. Als werkgever ben jij dan verplicht de premie in te houden op het inkomen van de werknemer en die af te dragen aan het Zorginstituut.

  1. Pensioen

Als ondernemer heb je na 65ste, 66ste of 67ste levensjaar, afhankelijk van je huidige leeftijd, recht op AOW. Maar een pensioen bouw jij zelf op. Wij raden dit sterk aan als jij niet op een houtje wilt bijten, maar juist volop wilt genieten van jouw gouden jaren. Je hebt de volgende mogelijkheden:

  • Spaarrekening

Dit is het klassieke sparen en vereist enige zelfdiscipline.

  • Pensioenverzekering

Je sluit een koopsompolis of een lijfrenteverzekering af. Je betaalt maandelijks een premie of stort in 1 keer een groot bedrag, de koopsom. Ook kies je of de uitbetaling voor een bepaalde termijn is of levenslang, zoals bij een pensioen.

  • Fiscale Oudedagreserve (FOR)

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag jij jaarlijks een deel van jouw winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dit is de oudedagsreserve. Je spaart niet in de klassieke zin. Het is een uitstel van de belastingheffing over dat deel van de winst totdat je met pensioen bent.

Dit levert op korte termijn belastingvoordeel op. Je betaalt nadat je met pensioen bent, waardoor je in een gunstiger tarief valt. Met je opgebouwde FOR kan je bovendien een lijfrente aankopen.

  1. Goederen- en inventaris

Een inventaris- en goederenverzekering dekt schade aan bedrijfsmiddelen, zoals computers en andere elektronica, veroorzaakt door brand, ontploffing, beroving, inbraak en vandalisme. Vaak verzeker je ook goederen mee die buiten staan, maar nog wel op het eigen terrein.

  1. Bedrijfsstagnatie

Komt jouw bedrijf deels of geheel stil te liggen door omstandigheden zoals brand, een storm, inbraak of een andere oorzaak? Een bedrijfsstagnatieverzekering dekt de daling van je brutowinst of een verschil in de exploitatierekening als gevolg hiervan.

Lees de voorwaarden goed om te zien onder welke omstandigheden de verzekering wel of niet uitkeert. Maak de afweging of jouw type bedrijf, zeker als startende onderneming, deze verzekering echt nodig heeft.

Informeer, Informeer en Informeer
Laat je goed informeren over alle mogelijkheden. Weet wat er te koop is. Ken jouw bedrijf, de behoeften en de risico’s. En kom zo tot een goed onderbouwd besluit.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis