Registreren

Ben jij wel een echte ondernemer...?

Beschouw jij jezelf als ondernemer? Mooi. Dat horen wij natuurlijk graag. Maar dit betekent nog niet dat de Belastingdienst jou ook zo ziet. Om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting, moet je namelijk aan een aantal harde voorwaarden voldoen. 

Ondernemen volgens de Belastingdienst
De belangrijkste voorwaarde is dat je een product of dienst verkoopt en verwacht winst te maken. Dit is een makkelijk uitgangspunt. Vervolgens gebruikt de fiscus de volgende vragen om vast te stellen of jij een echte ondernemer bent: 

1. Maak je winst en hoeveel?
Als je winst te klein is of als je structureel verlies draait, dan ben je voor de Belastingdienst geen onderneming.

2. Is jouw bedrijf zelfstandig?
Als jij zelf beslist over het werk dat je uitvoert en de structuur van jouw bedrijf, dan ben je een ondernemer.

3. Heb je voldoende geld om jouw bedrijf te starten?
Je moet genoeg financiële middelen hebben voor onder andere marketing, personeel en de verzekeringen. Bovendien moet jouw bedrijf voor langere tijd door kunnen gaan.

4. Hoeveel tijd besteed jij aan jouw bedrijf?
Jij moet een minimaal aantal uren aan jouw bedrijf besteden. De Belastingdienst toetst dit met het urencriterium. Mooie bijkomstigheid is dat je vaak ook in aanmerking komt voor fiscale voordelen.

5. Heb je voldoende opdrachtgevers?
Elke ondernemer streeft er naar meerdere opdrachtgevers te hebben. Dit verhoogt jouw onafhankelijkheid en continuïteit. Als startende ondernemer moet jij hier hard aan trekken.

6. Wat doet jouw bedrijf aan zichtbaarheid?
Anderen moeten weten van het bestaan van jouw prachtbedrijf. Denk aan je logo, visitekaartjes, website, social media en andere marketingacties.

7. Is er ondernemersrisico?
Is er een risico dat een opdrachtgever niet betaalt voor door jou geleverde goederen of diensten? Ben jij afhankelijk van de vraag vanuit de markt? Gebruik jij je goede reputatie bij jouw werkzaamheden, bijvoorbeeld bij het werven van klanten? Zo ja, dan is er sprake van ondernemersrisico en ben jij waarschijnlijk een onderneming.

8. Ben jij aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?
Een eenmanszaak, een vof of maatschap is zelf aansprakelijk. Dit betekent dat jij een ondernemer bent. Is jouw bedrijf een rechtspersoon zoals een bv of nv, dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Veel voorwaarden dus. De Belastingdienst wil het makkelijker maken, niet leuker, en ontwikkelde daarom een ondernemerscheck. Nu jij weet wat je bent volgens de Belastingdienst, gaan we het hebben over de belasting die jij mag betalen.

Inkomstenbelasting voor Ondernemers
Dit is de belangrijkste belasting voor jou als ondernemer. Deze bestaat uit 3 bronnen van waaruit jij inkomsten ontvangt:

1. Winst uit onderneming
Als uit de ondernemerscheck blijkt dat jij een ondernemer bent, dan mag jij jouw inkomsten beschouwen als winst uit onderneming.

2. Loon uit dienstbetrekking
Misschien heb jij er als starter nog een vaste baan naast? Als jij de instructies van een opdrachtgever moet volgen of als die je tijdens vakantie en ziekte doorbetaalt, dan beschouwt de fiscus jou als fictieve werknemer. Er is sprake van loon uit een dienstbetrekking en de opdrachtgever moet loonheffingen betalen.

3. Overige werkzaamheden
Heb jij inkomsten die niet bij loon uit dienstbetrekking of winst uit onderneming horen, dan vallen zij onder overige werkzaamheden. Dit is inkomen uit bijverdiensten.

Vennootschapsbelasting
Deze belasting geldt alleen voor een rechtspersoon (bv, nv, stichting of vereniging) en dus niet voor een natuurlijk persoon.

Omzetbelasting/btw-aangifte
Omzetbelasting, ook bekend als de btw-aangifte, is een belasting, de btw, die jij rekent over de producten en diensten die jij levert. Zodra jij jouw nieuwe bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, stuurt de Belastingdienst je een bericht met of, hoe en wanneer jij je btw-aangifte doet.

De btw is meestal 21 procent, soms 6 procent of je levert goederen en diensten waarvoor een vrijstelling van btw bestaat. Jij draagt btw af aan de Belastingdienst. Als het totaal negatief is, betaalt de Belastingdienst jou geld terug.

Minder btw betalen? Dat kan!
Als startende ondernemer duurt het soms even voordat het grote geld binnenstroomt. Tot die tijd maak je misschien aanspraak op de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een regeling speciaal voor ondernemers die weinig btw betalen. Check de regeling en bespaar geld. Hij is alleen van toepassing op natuurlijke personen. 

Ondernemer in hart en nieren
Uiteindelijk weet jij zelf het beste of jij een ondernemer bent. Dit voel je. Maar de Belastingdienst moet naar de harde cijfers kijken. Doe daarom je huiswerk goed of besteed dit uit.


Reactie


Reacties

  • Raymond Verduijn

    Misschien moet je het artikel nog eens lezen. Het gaat volgens mij over hoe de belastingdienst er naar kijkt.

  • John Burger

    Wat een brak artikel. Ik verwacht veel omzet te maken als 'loonslaaf', maar dat maakt me nog geen ondernemer. Ondernemer zijn zit in je, of niet. Dat kun je ook niet leren.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis