BAILINE

8 Wezenlijke wetswijzigingen voor ondernemers

De afgelopen 3 maanden voerde de overheid een aantal grote wetswijzigingen door. Die kunnen een grote impact hebben op jouw franchise en bedrijf. In een kort overzicht lichten wij de 8 belangrijkste voor je toe.

 1. RIP VAR-verklaring

Dit is de bekendste en belangrijkste voor veel van jullie. Als ZZP-er of freelancer heb je hier al mee te maken. De VAR-verklaring, waarmee jij je zelfstandigheid aantoonde, is op 1 mei te ruste gelegd. Hiervoor kwam in de plaats: de modelovereenkomst.

Je gebruikt de modelovereenkomst alleen als jij twijfelt of er wel of niet sprake is van een vast dienstverband. Hij is niet verplicht. De overeenkomst biedt de zekerheid dat je niet wordt aangeslagen voor loondienst. Eerst lag die verantwoordelijkheid alleen bij de ZZP-er, maar nu ook bij de opdrachtgever.

Tot 1 mei 2017 gaat de Belastingdienst nog coulant om met het bestraffen van schijnconstructies.

 1. Deponeren jaarrekening

Deze wijziging geldt voor rechtsvormen, zoals een bv of vereniging, die verplicht zijn een jaarrekening op te stellen. Die deponeer je voortaan alleen nog digitaal, via het SBR-systeem.

 1. Wijziging motorrijtuigenbelasting

Heeft jouw bedrijf een auto van de zaak of rijden jouw werknemers zakelijk? Voorheen betaalde je de motorrijtuigenbelasting (mrb) meestal in 1 keer. Dit kan niet meer. Je hebt 2 opties:

 1. Het maandelijks automatisch afschrijven
 2. Elke 3 maanden het bedrag vooruit betalen.
 1. Seizoensmedewerkers

Run jij een restaurant, strandtent of een ander bedrijf waarbij je soms extra personeel moet inzetten? Bijvoorbeeld in de zomerperiode. Of tijdens de oogst. Lees dan verder, want de regels voor flexwerk zijn per 1 juli veranderd.

Bij seizoenswerk kan je voortaan na een tussenperiode van 3 maanden een nieuw contract geven. Eerder was de verplichte tussenperiode 6 maanden.

Als je voor die tijd een nieuw contract aanbiedt, verplicht dit je vanwege de ketenbepaling na 3 contracten een vast contract te geven.

 1. Wijziging aanbestedingsregels

Per 1 juli is de voormalige Aanbestedingswet 2012 aangevuld met nieuwe Europese richtlijnen. Men staat niet langer toe om de oude modellen eigen verklaring te gebruiken voor aanbestedende diensten. Dit kan alleen nog met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA).

Ook het 2B-regime (https://www.pianoo.nl/metrokaart/wat-zijn-sociale-andere-specifieke-diensten) bestaat niet meer. Met als mooi gevolg dat nu alle ondernemers en burgers mee kunnen strijden bij dit type aanbestedingen. Dus pak je kans!

 1. Gewijzigde regels voor attractie- en speeltoestellen

Ben jij de beheerder van een attractie- of speeltoestel, bijvoorbeeld in een speeltuin, op de camping of in een attractiepark? Sinds 25 mei gelden er regels voor een verplichte periodieke keuring van nog te bepalen toestellen. Houd dit dus in de gaten.

Gelukkig wordt je administratie wel makkelijker. Het logboek hoef je namelijk niet meer bij te houden. Bewaar wel de oude keuringsdocumenten tot je volgende keuring.

Bovendien als je tijdelijk dit soorten diensten aanbiedt, bijvoorbeeld als kermisondernemer, dan is het nu makkelijker om certificaten van andere EU-landen om te zetten naar een Nederlands certificaat.

 1. Acquisitiefraude wordt strafbaar

Pas op duistere ondernemers! Per 1 juli is acquisitiefraude strafbaar. Dit houdt in:

 • Het versturen van spookfacturen
 • Telefonisch misleiden
 • Het misleiden via een vertegenwoordiger

Ook komt er betere bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken. Zoals het aanbieden van een gratis dienst waarvoor je uiteindelijk toch betaalt. Of het geven van een prijs waarbij men niet alle kosten noemt. Goed nieuws dus voor klanten en eerlijke, hardwerkende ondernemers.

 1. Wijzigingen Tabakswet

Verkoop jij rookwaren? Dan zijn er per 20 mei nieuwe regels onder de Tabakswet. Voortaan bevatten alle tabaksproducten een informatieve boodschap en een gezondheidswaarschuwing.

Wil jij op afstand, bijvoorbeeld online, en over de grens verkopen? Dan is registratie nu verplicht evenals een leeftijdsverificatie voor je klanten.

Wij houden je op de hoogte van alle nieuwe wetswijzigingen die een impact hebben op jouw franchise en onderneming.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis