Registreren

Bestaat de Nederlandse Handelsgeest nog?

Deze vraag beantwoorden we voluit met ja. Onze handelsgeest is springlevend. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit en de Kamer van Koophandel naar aspirant-ondernemers. De onderzoekers deden nog meer zeer interessante bevindingen.

Millennials zijn echte ondernemers
In 2014 begon 9,5 procent van de beroepsbevolking een eigen bedrijf of zat nog in de eerste 3,5 jaar na de start. Millennials zijn de entrepreneurs van de toekomst. Juist onder die groep is er een groeiende interesse om te ondernemen.

Nederland is een bedrijvig land
Er waren nog nooit zoveel bedrijven in Nederland als nu. Eind 2015 telden we maar liefst 1.777.183 ondernemingen. Alleen al in 2015 creëerden wij met zijn allen 188.169 nieuwe ondernemingen. 

Parttime ondernemerschap is de nieuwste trend
52 Procent van onze ondernemers in de dop wil starten als parttime ondernemer. 30 Procent wil doorgroeien naar fulltime ondernemerschap. Het aantal parttime starters neemt elk jaar toe.

In 2015 was 33,7 procent van alle ondernemers, een parttimer.

De belangrijkste redenen om te parttimen zijn:

  • Financiële zekerheid
  • Behouden vaste baan naast ondernemen 

Start jij als parttime ondernemer of ga jij direct fulltime aan de bak?

Ondernemer ben je voor altijd
Als de ondernemersgeest je eenmaal te pakken heeft, laat die je niet meer los. 40 Procent van de aspirant ondernemers had al eerder een eigen bedrijf. Bovendien steekt ondernemersenergie je aan. Starters hebben dan ook meer ondernemers in hun netwerk dan de rest van de bevolking. 

De lokroep van ondernemerschap
Voorheen werden wij ondernemers uit financiële overwegingen. Bijvoorbeeld omdat we onze baan kwijtraakten. Ook het ontdekken van een gat in de markt, het zien van een kans, speelde een grote rol. 

Nu is het de levensstijl van de ondernemer die starters aantrekt. De onafhankelijkheid en vrijheid. Zaken zoals eigen baas zijn, de persoonlijke uitdaging en van je hobby je werk maken. Dat zijn nu belangrijke overwegingen bij het kiezen voor het ondernemerschap.

Wat is jouw drijfveer om te ondernemen? Passie, geld, zie je een gat in de markt, vrijheid en/of onafhankelijkheid? Deel het met ons!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis