BAILINE

Stop Solliciteren | Start Ondernemen

Zit je thuis op de bank? Solliciteer je hard, maar vind je niet die baan waar je warm voor draait? Fantaseer jij over jouw eigen start-up, franchise of om te gaan freelancen? Stop met zoeken en ga ondernemen. Een uitkeringssituatie biedt namelijk vele kansen.

Velen zijn je voor gegaan
Maar liefst 10% van de ZZP-ers startte in 2015 vanuit een een uitkeringssituatie, volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Alle steun is welkom
Een eigen bedrijf starten is hard werken. Alle steun helpt. De overheid biedt steeds meer mogelijkheden aan werkzoekenden die een uitkering ontvangen, om een onderneming op te bouwen

Arbeidscoach
Als werkzoekende heb jij een arbeidscoach bij het UWV of de Sociale Dienst. Neem contact met hem/haar op om je goed te informeren. Doe natuurlijk vooronderzoek en kom goed beslagen ten ijs.

Hoe zit het met je sollicitatieplicht en uitkering?

Per uitkering zijn de regels voor het starten van je bedrijf anders. Een kort overzicht:

WW

  • Startersperiode van 26 weken waarbij je 29% minder WW-uitkering ontvangt.
  • Geen sollicitatieplicht.

Of

  • Een aftrek per uur die jij aan je bedrijf hebt besteed. Die brengt het UWV in mindering op je WW-uitkering.
  • Sollicitatieplicht voor alle overige uren.

WIA

  • De inkomsten worden verrekend met je uitkering.

WWB

  • Je krijgt 1 jaar voorbereidingstijd. De gemeente geeft een renteloze lening voor de voorbereidingskosten.
  • Wanneer jij je bedrijf start, stopt je uitkering.

Ondernemingsplan
Zet je gedachten op een rijtje. Een sterk ondernemingsplan is hierbij onmisbaar. Dit komt ook van pas voor het verkrijgen van financiƫle ondersteuning en om anderen te overtuigen van jouw prachtidee.

Startkapitaal
Zowel het UWV als de gemeentelijke Sociale Dienst biedt mogelijkheden tot leningen voor je startkapitaal. De overheid hanteert vaak een lagere rente dan de bank. Soms is het zelfs een gift. Doe er je voordeel mee.

Grijp je kans
Er zijn dus veel kansen voor jouw als ondernemer in een uitkeringssituatie. Check alle ins en outs goed op de websites voor de WW, WIA en WWB. Wat je niet vindt, vraag je aan je arbeidscoach.

Geloof in jezelf
Het maakt niet uit of je start vanuit een uitkering, een baan of een andere situatie. Jouw succes en dat van je bedrijf draait uiteindelijk om jouw drive, hard werken en geloof in jezelf. Maak je plan. Overtuig de uitkeringsinstantie. En start je bedrijf!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis