BAILINE

5 Vaardigheden om als ondernemer te imiteren

Als ondernemer wend jij al je talenten aan om een stap voor te blijven op de concurrentie. Er zijn vele vaardigheden nodig om een succesvol ondernemer te worden. Imitatie wordt wel de oprechtste vorm van vleierij genoemd. Kijk daarom eens bij andere professionals van wie jij veel kan leren.

 1. Risico’s durven nemen – Chirurg

Elke dag beslissen chirurgen over leven of dood. Tijdens een operatie durft een chirurg een weloverwogen risico te nemen. De constante druk mag de prestaties niet aantasten. Opereren met een trillende hand gaat niet.

Om dit dag in dag uit te doen bij honderden mensen vermijden dokters een sterke emotionele band met de patiënt. Ondernemers moeten ook hard durven zijn bij het nemen van beslissingen.

Door weloverwogen risico’s te nemen en te durven dromen voeren chirurgen nu operaties uit die een paar jaar geleden ondenkbaar waren. Richard Branson zei: "Dream big by setting yourself seemingly impossible challenges. You then have to catch up with them."

Neem een risico, durf te dromen en maak jouw bedrijf tot een succes.

Tips van de chirurg:

 • Neem een goed afgewogen risico.
 • Praat met iemand en luister naar zijn mening.
 • Wees niet bang. Angst is je ergste vijand.
 1. De aanhouder wint - Atleet

Om te winnen moet je soms verliezen. Niemand wil verliezen maar dit hoort erbij. Atleten weten dit als geen ander.

Neem Niki Lauda, de voormalig autocoureur, die na een ongeluk waarbij hij zijn gezicht verbrandde, 6 weken later weer in de Grand Prix reed. Met het verband nog om zijn hoofd en het trauma nog vers in gedachten behaalde hij de 4de plaats.

We falen allemaal wel eens. Het verschil tussen een winnaar en een verliezer is dat een winnaar leert van falen en daarna weer hard doorgaat. Om Winston Churchill te quoten: “Success is walking from failure to failure with no loss of enthusiasm.”

Tips van de atleet:

 • Weet waarom je faalt. Leer hiervan. Probeer het weer.
 • De 2de keer werk je 2 keer zo hard
 • Laat falen of kritiek je motivatie nooit onderuit halen.
 1. Scherp Onderhandelen - Advocaat

Onderhandelen is een vaardigheid die bij een ondernemer niet mag ontbreken. Het sluiten van goede deals is onmisbaar voor het succes van jouw bedrijf.

Advocaten zijn betrokken bij alle contractonderhandelingen in het bedrijfsleven. Een rechtszaak is een vorm van onderhandeling waarbij de advocaat de rechter overtuigt van zijn positie.

Bij onderhandelen draait alles om zelfvertrouwen en weten waar je over praat. Een advocaat brengt daarom uren door in wetboeken en onderzoekt de tegenpartij.

Tips van de advocaat:

 • Kijk iemand recht in de ogen en straal autoriteit uit.
 • Bedenkt een strategie en weet je doel.
 • Geef niet op en laat nooit merken als je aan het verliezen bent. Zelfs niet als de nederlaag nabij lijkt.
 1. Het leven is een spel - Gamer

Bij games bedenk je unieke oplossingen om door te gaan naar een hoger level. Serieuze gamers gaan door totdat ze een oplossing vinden. Hij of zij vecht en speelt om te winnen. En heeft er plezier in. Zoals jij dat hebt met jouw bedrijf.

Jouw bedrijf is een levensecht en serieus spel. Overwin obstakels op jouw route naar succes.

Tips van de gamer:

 • Maak een plan en werk hard om je doel te bereiken.
 • Blijf gemotiveerd en beloon jezelf als je een doelstelling bereikt.
 • Geef nooit op. Bij een probleem zoek je naar mogelijke oplossingen. Probeer de beste. Werkt die niet? Dan probeer je de volgende.
 1. Binden en boeien - Leraar

Als ondernemer moet jij complexe ideeën versimpelen. Stel dat jij die belangrijke opdrachtgever in de lift tegenkomt. In 30 seconden moet jij je product uitleggen. Of je geeft een presentatie voor een publiek dat weinig van je product weet en ook niet direct geïnteresseerd is. Hoe doe je dat?

Leraren lopen hier elke dag tegenaan. Een leraar heeft leerlingen met wisselende niveaus, persoonlijkheden en interesses. Daarom ontwikkelen goede docenten methodes om zaken uit te leggen en over te brengen. 

Via interessante praktijkvoorbeelden, mooie quotes, visuele input en verhalen over hun eigen ervaringen wisselen zij methodes af om hun publiek te binden en te boeien. Jij herinnert je vast wel jouw favoriete leraar. Misschien inspireerde die jou wel om ondernemer te worden?

Naast talent voor uitleggen hebben docenten een bijna onuitputtelijk geduld. Dit geduld heb jij hard nodig op weg naar de top.

Tips van de leraar:

 • Weet wie je publiek is en hun kennisniveau. Stem je presentatie hier op af.
 • Houd altijd een vragenronde. Check of alles correct is overgekomen.
 • Gebruik veel voorbeelden, simpele taal en vermijd jargon.

De ultieme ondernemersvaardigheid:

Blijf als ondernemer altijd leren. Van anderen en jezelf. Zo verbeter jij jouw vaardigheden, jouw bedrijf en jouw succes.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis