Crystal Marbles

Training! Uiteindelijk betaal je altijd de prijs!

In veel landen is bij wet geregeld dat potentiële franchisenemers goed worden geïnformeerd. Zo’n ‘Franchise Disclosure Document’ ("FDD") of Franchise Information Memorandum informeert over contractuele verplichtingen, financiële situatie, (juridische) conflicten, investeringen e.d.

Zo is er is een compleet hoofdstuk gewijd aan training. Ondersteuning en training zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden Training van nieuwe franchisenemers is een investering die zich altijd afbetaalt. Onderschat niet dat potentiële en nieuwe franchisenemers zich juist daarover zorgen maken.

Goede training kost geld! Bedenk dat de prijs voor training altijd moet worden betaald. Idealiter door het geven van goede trainingen en zo niet, dan door een moeizame start en daarmee gepaard gaande lagere omzet en gebrek aan betrokkenheid.

Beide partijen zijn verantwoordelijk voor de invulling van de training als onderdeel van de franchiseovereenkomst. Hoe beter de afspraken en de kwaliteit van het trainingsprogramma, hoe makkelijker het is om hier gedetailleerd opvolging aan te geven. De franchisegever heeft een brengplicht. Franchisenemers een haalplicht. Daarna is een franchisenemer …

… toegerust om zijn onderneming zelfstandig op te starten en te exploiteren
… in staat een goede operationele start te maken met meer tevreden klanten
… beter in staat om zijn eigen medewerkers te trainen en begeleiden.
… in een positie om zelfstandig te improviseren en problemen op te vangen
… meer ondernemer en voelt heeft een groter gevoel van autonomie
… in staat om zijn plaats te verwerving in de cultuur van de franchisegever
… is eigenaar van een winstgevender bedrijf
… legt gepast gedrag aan de dag om succesvol te kunnen zijn.

de franchisegever …

… wordt minder belast door vragen van franchisenemers
… is beter in staat het gewenste imago vorm te geven
… bouwen aan de toekomst en is niet bezig met de correctie van (beginners) fouten
… is in staat effectiever zijn team in te zetten
… is financieel succesvoller door hogere afdrachten door capabele franchisenemers
… heeft tevredener franchisenemers en een positieve relatie
… is winstgevender

Niet de kwantiteit is daarbij de norm maar vooral de kwaliteit. Iemand een paar weken lang laten optrekken met een bestaande ondernemer is geen trainingsprogramma. Daarvoor zijn de voordelen van goed opgeleide en geïnstrueerde ondernemers te talrijk. Training kost beide partijen altijd geld.

Training legt een basis voor de (gewenste) cultuur. Franchiseondernemingen bestaan bij de gratie van een sterke bedrijfscultuur. Het maakt dat er minder sturing nodig is en gecombineerd met zelfstandig ondernemerschap levert significant minder overhead op. Wel moet er sprake moet zijn van consistentie in processen, training en beslissingen en dat franchisenemers zich conformeren aan de waarden en normen.

Een goed opstarttrainingsprogramma betreft primair de kritische vaardigheden en kennis die nodig zijn om de formule op top niveau te kunnen exploiteren. Als alles goed is dan is alles beschikbaar in de vorm van beschreven processen en heeft de trainer ervaring, geloofwaardigheid en beschikt over ‘didactische’ kwaliteiten. Centrale en klassikale trainingen zijn het goed voor simulaties en discussie maar in de kern is inductie training vooral ‘on the job’. Niets werkt zo stimulerend als de praktijk.

Houdt rekening met het absorptievermogen, de complexiteit en de kosten (tijd) voor de franchisenemers en -gever. Check voortdurend of informatie overkomt, wordt begrepen en de vaardigheden aanwezig zijn.

De investering in de formule wordt veelal gedaan door de ondernemers. Het succes voor de franchisegever zit in omzet gerelateerde afdrachten. Het zou zo maar kunnen zijn dat er een business case te maken is voor extra investeringen in training.

Effectieve training van franchisenemer helpt, indien goed toegepast gedurende de zal het een positief effect hebben op de omzet, cultuur, relatie en zelfstandigheid van de franchisenemer. Het niet hebben van goede adequate inductietraining zou wel eens héél duur kunnen blijken te zijn.


Reactie


Reacties

  • Paul van Wageningen

    Dank voor je reactie. Ik kan niet helemaal opmaken uit jouw reactie of het alleen gaat over de branche of dat u ook kennis en ervaring op het gebied van ondernemerschap mist. Het argument van afwezige ervaring in de branche weegt naam mijn mening minder zwaar als een goede houding t.a.v. ondernemen. Ten slotte voorziet een formule zelf in training. Er zijn nog voldoende andere formules in deze branche die dit criterium minder zwaar laten wegen Kijk bijvoorbeeld even op https://www.intofranchise.nl/franchisegevers/burgerme-1523

  • michel kankam

    ik wilde een Franchise kopen van new york pizza maar ik werd afgewezen omdat ik geen ervaring had in hun branche ik zou graag getraind willen worden

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis