Registreren

Gooi nu het roer om en maak je eigen franchise een realiteit!

Nederlanders staan bekend om hun nuchterheid. Soms schiet dit door en zien we alleen nog maar de beren op de weg. 

Er komt ook veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Netwerken, marketing, je businessplan schrijven en het bij elkaar brengen van voldoende financiële middelen. Veel mensen dromen van een eigen franchise maar laten het daarom hier bij. Al afgeschrikt voordat men begint.. 

Dit is zonde. De sleutel tot succes is het creëren van een strategie om obstakels op je pad naar succes uit de weg te ruimen. In plaats van je te concentreren op alle valkuilen, ga je deze aanpakken. Je gaat pivoteren. Hiervoor moet je opnieuw naar de wereld leren kijken. 

Wat is een pivot?
Pivoteren is een populaire term in Silicon Valley en de wereld van start-ups. Het betekent een fundamentele verandering van richting en/of strategie. Oftewel het roer omgooien, een draai maken. 

Instagram begon bijvoorbeeld als Burbn. Een check-in app met games en een foto onderdeel. De eigenaren vonden al snel dat de app rommelig was met te veel opties. Dus gooiden ze alles er uit behalve de foto’s. Toen begon het herbouwen. Jij gaat hetzelfde doen. 

Mist er in iets je leven?
Ken je het gevoel dat er iets ontbreekt in je leven? Ondanks de goed betaalde baan? Het is het idee dat je op een doodlopende weg zit. Je allereerste stap is dit nu nog abstracte gevoel helder te krijgen. Wat wil je? Van een eigen bedrijf tot 10 kilo afvallen. Alles is mogelijk. Als jij je voorruit maar schoonmaakt. 

Je voorruit schoonmaken.
Tijdens ons leven maken we veel mee. Relaties, jeugdervaringen, vriendschappen en ga zo maar door. Daarnaast hebben we onze dagelijkse gewoontes en indrukken. Al deze ervaringen veranderen hoe we de wereld zien. Ze zijn onze basis maar vernauwen soms ook ons blikveld. We zien alleen nog maar het pad voor ons en niet alle andere mogelijke richtingen. 

Om je zicht weer te verbreden, is er een oefening genaamd ´Je voorruit - een introductie tot helderheid´. Hoe maak jij je voorruit weer schoon en zo je pivot tot een succes? Door nu deze 6 stappen te zetten

1. Ongeloof.
Stop met geloven in al die fabeltjes. Je kent ze wel. Het fabeltje dat verandering en het roer omgooien te risicovol zijn. Dat jouw idee slecht is. Of dat jij direct je baan moet opzeggen met alle gevaren van dien wanneer jij je bedrijf start. 

Pivoteren is niet een ondoordachte, radicale ommezwaai. Nee, met jouw persoonlijke pivot ontwikkel jij juist een realistisch pad naar duurzame verandering op basis van je kracht.

2. Rij in het donker.
Laat het idee los dat je precies weet hoe jouw pivot en ommedraai zich ontvouwen. Je druk maken over het exacte plan, houdt je gevangen in het verleden. Pivoteren is een proces, niet een plan geschreven in steen. 

Met elke stap die je zet, creëer je de volgende stap. Het is zoals rijden in het donker. Je ziet de weg voor je niet maar met elk relfectorpaaltje weet je dat die er is.

3. Angst als richtingaanwijzer.
Angst dient als richtingaanwijzer. Bang zijn voor verandering en het onbekende houdt je gevangen. Maar als jij je angst confronteert, volg je de juiste route. Dus grijp die angst bij de hoorns. 

4. Verbeeld je toekomst.
Al is je voorruit nog zo schoon, je moet wel weten waar je naar toe wilt. Focus daarom in de beginfase minder op de hoe-vraag en meer op de wat-vraag. Wat wil je bereiken? 

5. Vind je Oscar Wilde.
Passie is jouw drijfveer bij deze draai. Je nieuwe bedrijf moet aansluiten op jouw ware identiteit. 
Wat inspireert jou? Wat beweegt jou? Wie en wat wil jij zijn? Begin je hier naar te gedragen. Laat het idee van jezelf los dat door anderen is gecreëerd.

Zoals Oscar Wilde zei: ‘Be yourself; everyone else is already taken.’

DDay - Tijd voor je pivot.
Het grote moment is daar - Decision Day. De beslissing om de eerste stap te zetten. Deze stap maakt het verschil tussen dromen en ondernemen. 

Jij weet wat je te doen staat. Het te kiezen pad ligt helder voor je. Inspirerend en aantrekkelijk. Elke dag die je wacht met draaien en af te slaan van de doodlopende weg waar je op zit, is pijnlijk. 

Je bent toch niet die mogelijke franchiser die geen werk maakt van zijn franchiseformule? Of de persoon die niet informeerde naar de perfecte bedrijfsruimte op weg naar zijn werk? En daarom nog elke dag naar een baan fietst waar je geen voldoening meer uithaalt. 

Daarom beslis je. Jij neemt de eerste stap. Je gooit het roer om. Je draait en je pivot. Hiermee open jij een wondere wereld van nieuwe mogelijkheden.

Met een ondernemende groet,

 

Marc Buijsman


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis