BAILINE

5 tips: Meer tijd en minder stress

5 Manieren hoe je stopt met druk zijn en effectief wordt

Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
We hebben ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
We hebben maar een paar minuten tijd.

Herman van Veen zong er al over in 1979. Drukte. We hebben het allemaal ontzettend druk. Met dank aan het internet en onze smartphones is het sindsdien alleen maar drukker geworden. Altijd online. Altijd beschikbaar. Nooit offline. Maar is dit wel echt zo? Of is druk zijn een state of mind?

Druk zijn is “status”

Jij hebt vast ook die klant of vriend. Die altijd de telefoon opneemt of e-mail checkt tijdens een afspraak. De stress straalt er van af. Die zegt het altijd ontzettend druk te hebben. Druk zijn lijkt hem of haar een gevoel van status te geven. Een beetje zoals roken vroeger. Het was slecht voor je maar wel stoer. Nu weten we gelukkig beter.

Slecht tijdsmanagement

Het is natuurlijk gek als druk zijn een soort uitdrukking van succes is. Eigenlijk is het het tegenovergestelde. Of je nou franchiser, bankdirecteur, of administratief medewerker bent, wij hebben allemaal dezelfde 24 uur in een dag.

De een gebruikt deze 24 uur effectiever dan de ander. Het gevoel het altijd druk te hebben, duidt voornamelijk op een slecht management van je tijd.

Het is daarom tijd om te stoppen met druk doen en te starten met effectief zijn. Neem een paar minuten om de volgende 5 tips te lezen. Het is je eerste stap op weg naar effectief tijdsmanagement met meer tijd en minder stress. Beter voor jou en jouw bedrijf.

  1. Durf nee te zeggen

Als je bord al vol is, zeg dan niet direct ja tegen een nieuwe klant. Je bent minder effectief als jij jezelf verdeelt over te veel projecten. Dit verlaagt jouw resultaten wat leidt tot ontevreden klanten. Bovendien is dit het recept voor een burn-out.

Dus start met nee te zeggen. Het is beter 1 ding goed te doen dan 5 dingen half bakken. Of neem meer mensen in dienst.

  1. Maak tijd voor je geliefden

Niemand zei ooit op zijn sterfbed dat die graag meer tijd had besteed aan zijn bedrijf in plaats van aan vrienden en familie. Hard werken is prima. Zeker als jij geniet van je werk en jij je bedrijf aan het opbouwen bent. Maar er is een tijd en plaats voor alles.

Ken de waarde van je geliefden. Breng voldoende tijd met hen door. Om te lachen, te relaxen en te praten. Kortom om jezelf op te laden. Je maakt je hoofd leeg en frist je geest weer op.

Daarnaast bieden onze geliefden vaak een nieuwe invalshoek op dat project waar je mee bezig bent.

  1. Stel prioriteiten

We zijn dagelijks uren kwijt met Facebook, Twitter, e-mails en Whatsapp. Het ergste is dat we dit tussen alles door doen. In plaats van direct te reageren op een klant, wacht tot je klaar bent met je huidige taak.

Nog beter is om vaste tijden in te plannen. Maak een duidelijk schema voor je werkzaamheden. Je informeert je klanten over de tijden dat je het beste bereikbaar bent en tot wanneer.

  1. Focus, focus, focus

Concentreer je op het project voor je. Wij laten ons te snel afleiden. Volgens wetenschappelijk onderzoek duurt het 25 minuten om weer aan de slag te gaan met de werkzaamheden waar je mee bezig was voor die onderbreking.

Hoe los je dit op? Laat je collega's je alleen onderbreken als het echt niet kan wachten. Je merkt direct dat je projecten sneller klaar zijn als jij deze je volle aandacht geeft. Ook motiveert het medewerkers om eerst zelf een oplossing te zoeken.

  1. Reis naar droomland

Als jij niet voldoende slaapt, werk je minder efficiënt. Ga dus op tijd naar bed en slaap minimaal 7 uur, nog beter is 8 uur.

Neem pauzes tijdens de dag. Jouw bedrijf is als een kunstwerk. Afstand nemen helpt om het geheel weer te zien. Sta daarom af en toe op van achter je laptop. Loop naar buiten. Maak een praatje. Plan deze pauzes in en houd je hieraan.

Wanneer je terugkomt, ben je weer fris met een hernieuwde focus en drive. De kwaliteit van je werk verbetert, je rond projecten sneller af en je klanten zijn blijer. Kortom, het recept voor succesvol en effectief ondernemerschap.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis