Crystal Marbles

Ondernemerskwaliteiten

We gaan weer hard op weg naar de jaarwisseling. De economische vooruitzichten zijn goed en ondanks het gedoe over de nieuwe wet op de DBA zal het aantal ondernemers blijven groeien. Traditioneel denken mensen bij de start van het jaar meer na over hun toekomst.

Ik ben bevoorrecht dat ik mag werken met mensen die op zoek zijn naar de mogelijkheid van het starten van een eigen onderneming. Over het algemeen zijn dit positief ingestelde en toekomstgerichte mensen. Niet één (startende) ondernemer is echter hetzelfde. Allemaal beschikken ze over verschillende vaardigheden, competenties, leeftijd, achtergrond en/of financiële mogelijkheden.

Toch lijkt iedereen op zoek naar het antwoord op de vraag 'Wat voor mensen zijn succesvolle ondernemers?’. Franchise Match mag meewerken aan een gekende ondernemerstest die een franchise variant gaat krijgen. Naar aanleiding daarvan realiseerde ik mij dat er bij voortduring wordt gezocht naar een specifiek profiel waarin kennis en ervaringen naar voren komen die leiden tot een succesvol exploiteren van een eigen onderneming.

Ondernemen heeft slechts voor een deel van doen met kennis en ervaring. De karakteristieken van iemand die een eigen bedrijf begint en daarmee succesvol is, zijn persoonlijk en gaan over zaken als passie, energie en doorzettingsvermogen. Het heeft mijns inziens te maken met hoe iemand tegen zijn omgeving aankijkt en zijn eigen rol daarin. En toch zijn er zaken die bij veel ondernemers terug te vinden is.

Richting
Mensen met een sterk gevoel voor richting hebben een grotere kans om succesvol te zijn als ondernemer. Het is het type mens dat het doel misschien nog niet helemaal heeft beschreven. Wel weten zij meer dan gemiddeld wat écht belangrijk is en houden vast aan de gekozen richting. Onderweg vinden zij steeds meer uit over hun doel.

Doen
Succesvolle ondernemers zijn van het ‘doen’. Zij willen dingen bewerkstelligen. De wereld is verdeeld in praters en doeners. Mensen die een eigen bedrijf beginnen zijn vooral 'doeners'. 

Relaxed
Veel succesvolle (startende) ondernemers zitten goed in hun vel. Ze vertrouwen op hun eigen inzichten, intuïtie en ervaring. Nog meer dan dat vertrouwen zij op het vermogen om te presteren het verwezenlijken van hun ambities. 

Succes
Succes komt niet per ongeluk.  Succesvolle ondernemers hebben een historie van succes. Ze zijn succesvol met een hobby of dat nu gaat om koken of golf. Als werknemer blinken ze uit in het vak en dit is vaak een voorbode voor het succesvol starten van een eigen bedrijf.

Aangenaam
Succesvolle ondernemers zijn in mijn ervaring ook vaak gewoon altijd aardige mensen. Het bewustzijn dat het ‘zachte’ het altijd wint van het ‘harde’ is bij hen goed ontwikkeld. Zij zijn nieuwsgierig en gunnen anderen ook het succes. 

Het zijn geen wetmatigheden maar een gezonde dosis van de elementen in deze lijst maken dat de kans op succes groter zal zijn. Als je een aantal van deze elementen bij jezelf herkent dan kan het goed zijn dat je succesvol zult zijn met het starten van een onderneming.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis