Crystal Marbles

Hoe de overheid het ZZP-probleem schept

Onlangs is de wet ‘DBA’ (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) uitgesteld tot 1 januari 2018 (lees hier) .

Nou ja, de wet zelf is niet uitgesteld, het gaat over de handhaving ervan. Die gaat pas in over een goed jaar. De periode van nu tot dan is bedoeld om aan de nieuwe manier van werken te ‘wennen,’ zo zegt de belastingdienst.

De VAR en de DBA; waarom eigenlijk
Om te kijken naar het hoe en waarom moeten we terug naar het moment dat de overheid de Nederlandse arbeidsmarkt ‘flexibeler’ maakt. Zij doet dit door het ontslagrecht eenvoudiger en soberder te maken. ‘Dat zorgt voor een betere doorstroming op de arbeidsmarkt,’ zo claimt de overheid.

Je zou denken dat bij onze overheid best wel knappe koppen zitten. Misschien is dat zo, maar praktisch en commercieel denken zit er niet in. Het bedrijfsleven grijpt de nieuwe ontslagregels aan om meteen hele volksstammen te ontslaan. Vervolgens huren ze een deel daarvan meteen weer terug als ZZP-er, tegen een lager tarief. Volstrekt logisch vanuit een commerciële invalshoek. De overheid ziet de gaten in haar nieuwe beleid en in plaats van een goede reparatie bedenkt ze de term ‘fictieve dienstbetrekking.’ Om dat tegen te gaan wordt de VAR, de Verklaring Arbeidsrelatie, in het leven geroepen. Die werkt eigenlijk wel goed totdat een paar slimmerts bedenken dat het allemaal anders moet: de wet DBA is geboren!

Het DBA probleem
De wet DBA blijkt in de praktijk averechts te werken. Dit komt omdat er nu, in plaats van een simpele verklaring, een compleet contract nodig is om een ZZP-er aan het werk te hebben. Omdat contracten nu eenmaal juridisch veel zwaarder wegen zien we een terugtrekkende beweging van met name grotere bedrijven op de ZZP-markt. Die zien grote risico’s in het inhuren van ZZP-ers onder de regels van de wet DBA. Kan het opgelost? Die knappe koppen moeten weer terug naar de tekentafel. Het begint al bij een definitie van ZZP-er. Wanneer ben je dat? Een formele uitleg ontbreekt. En wat dacht je van de belastingdienst die drie opdrachtgevers eist voor een zelfstandige? Ga er maar aanstaan als je een langlopend (lees: meerjarig) project bij één opdrachtgever hebt.

De basis, het beschermen van de arbeidsbevolking tegen uitbuiting, is natuurlijk steengoed. Het is jammer dat daar met veel gemits en gemaar gaten in de regeling gemaakt zijn. Waarom? Dat heeft te maken met het teruglopen van de inkomstenbelasting. Een ondernemer heeft nu eenmaal meer aftrekposten dan iemand in loondienst. De VAR en goede handhaving Het merendeel van de bedrijven dat ZZP-ers inzet heeft een goedbedoelde vraag naar ZZP-ers. Daar is de VAR ruim voldoende. Door misbruikers van de regelingen actief op te sporen en te vervolgen is die hele wet DBA overbodig geworden. Ideetje, Den Haag?


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis