BAILINE

Heb jij al een auto van de zaak?

Voor de zelfstandig ondernemer zijn reiskosten altijd een heel gedoe. Belast je ze door aan je klant of niet? En op welk tarief dan? Hoe zit dat met die 19 cent per kilometer? Hieronder wat praktische inzichten voor je.

Reiskosten en jouw klant
Als jij voor je werk naar jouw opdrachtgever toegaat maak je kosten. Reiskosten. Dit mag openbaar vervoer zijn of met de auto, wat jij wilt. Dat valt binnen jouw ondernemersvrijheid. Die kosten mag je ook doorberekenen aan je klant. Moet niet, mag wel. Het is maar net wat je met jouw klant afspreekt.

Hoeveel je doorberekent mag je ook helemaal zelf uitkiezen. In jouw boekhouding is het handig om dit apart te rubriceren, maar voor de belastingdienst is alles wat je factureert omzet. Reiskosten dus ook. En ja, daar moet je gewoon BTW over berekenen, 21%. 19 cent per kilometer. Dit bedrag geldt enkel voor ondernemers die met een privé auto rijden.

Met een privé auto krijg je niet te maken met bijtelling zolang je de kosten van de auto niet zakelijk verrekent. Dus verzekering, brandstof en de garage, alles is privé. Let op! Als je een rittenadministratie bijhoudt dan mag je wel de BTW voor autokosten in verhouding zakelijk aftrekken. Zolang je maar een BTW factuur ervoor hebt. Dat geldt trouwens ook voor parkeerbonnetjes en dergelijke. Mits er BTW op staat mag je die zakelijk terugvragen.

Onze overheid heeft ooit vastgesteld dat een gemiddelde auto 19 cent per kilometer kost. Dat bedrag mag je als kosten voor zakelijke kilometers gereden kilometers met de privéauto declareren in jouw eigen boekhouding. Alles meer wordt als loon gezien en moet je inkomstenbelasting over betalen.

Dus voor de duidelijkheid: dit bedrag is enkel relevant voor jouw boekhouding. Wat je aan jouw klant berekent mag je nog steeds helemaal zelf bedenken!

Wel of geen auto van de zaak Er is een omslagpunt waarbij het interessanter is om een zakelijke auto te rijden. Een privé auto heeft alle kosten privé waardoor je bedrijf meer winst zal maken waar je dus belasting over betaalt. Met een zakelijke auto krijg je te maken met bijtelling. Het is dus zaak om een goed zicht te hebben hoeveel reiskosten je nu echt hebt.

En maak daarmee eens een praatje met je boekhouder, die kan het zo voor je doorrekenen. Veel plezier met het uitzoeken van jouw nieuwe auto!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis