Crystal Marbles

Franchise of een eigen bedrijf. Wat kies jij?

Alles wat je wilde weten over Franchising maar niet durfde te vragen

Start jij een geheel nieuw bedrijf als ondernemer? Of sluit jij je aan bij een succesvolle franchiseformule en wordt je een franchisenemer? Om je te helpen kiezen, beantwoorden wij de belangrijkste franchise vragen voor jou.

Wat is Franchising?
Als franchisenemer werk jij samen met de franchisegever. Tegen een vergoeding maak je gebruik van een al bewezen succesvolle formule. De franchisegever regelt veel zaken zoals marketing, inkoop en de inventaris. De klant kent je merk al en is hiermee vertrouwd. 

Zijn alle franchises hetzelfde?
Je hebt zachte en harde franchiseformules. Bij de harde is veel vastgelegd en bij de zachte heb je meer vrijheid. 

Hoe word ik Franchiser?
Passie is fundamenteel voor je succes. Daarom moet je goed weten wat je wilt doen. Of je nou je eigen bedrijf start of aansluit bij een franchise. Het is hard werk maar lonend. 

Hoe kies ik de juiste franchiseformule?
Er zijn duizenden soorten franchises. Neem daarom de tijd voor een secure selectie. Bezoek zo veel mogelijk franchises, kijk rond op INTO Franchise, praat met andere franchisenemers en -gevers. Maak een top 5 en kies daar de beste uit. 

Is een franchise niet heel duur?
Nee, dat hoeft niet. Het klopt dat franchisegevers vaak om een instapbedrag vragen. Maar dit is een investering waar je veel voor terug krijgt. Zoals training, ondersteuning en natuurlijk de waarde van de merknaam. De hoogte van de entreefee varieert per franchiseformule. Soms is het zelfs gratis.

Onderzoek, ken de kosten en weet wat je hiervoor terugkrijgt. Oftewel wat is je ROI?
Een bijkomend franchisevoordeel is dat de bank sneller een lening verstrekt. Ook geven sommige franchisegevers een startkrediet. Als startende ondernemer is alle hulp welkom.

Zijn er voorwaarden aan verbonden?
De voorwaarden leggen jij en de franchisegever samen vast in de franchiseovereenkomst met heldere taken, rechten en verplichtingen.

Daarnaast bestaat er sinds begin dit jaar de Nederlandse Franchise Code. In de code staan de gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst. Evenals de rechten en plichten van beide partijen.

Eigen bedrijf of een franchise? Wat kies jij?
Wordt het de volledige vrijheid van een eigen bedrijf? Of juist de bewezen succesformule van een prachtige franchise? Weet je al wat jij kiest?

Deel met ons wat jij kiest en waarom.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis