Registreren

5 Fundamentele financiële factoren voor je eigen winkel

Wie fantaseert er nou niet om zijn vaste baan op te zeggen en een eigen winkel te openen? Van organische natuurhandel en bakkerij tot kapper, alles kan. Voor velen blijft het helaas alleen bij een dagdroom. Soms is de stap te groot. Daarom maken wij hem kleiner voor je. Wij zetten de 5 belangrijkste financiële factoren voor je op een rij. Een goede voorbereiding is toch het halve werk?

  1. Omnichannel

De winkel van Sinkel gaat met zijn tijd mee. Waar het begon met bescheiden reclame in het winkelraam, zijn detailhandels nu op alle mogelijke kanalen aanwezig. Oftewel omnichannel.

De consument winkelt allang niet meer alleen in de winkelstraat. Jouw klant shopt waar, wanneer en op de manier die hij/zij wil. Van website en apps tot social media. En als ondernemer wil jij natuurlijk geen verkoopkans missen.

In beperking toont zich de meester
Wees secuur in de keuze van je verkoopkanaal. Het is beter er 2 goed te doen dan 10 matig. De minimale basis voor iedere winkel is een goede website en in ieder geval aanwezigheid op 1 of 2 social media kanalen. Update ze regelmatig met nieuwe content en acties. 

Als franchiser check jij wat jouw franchiseformule al doet op de verschillende verkoopkanalen en sluit je hier op aan. Dit bespaart een hoop geld en tijd.

  1. Contant, Pin of Creditcard?

Wanneer jij een winkel opent dan moet je goed over de betaalmethode nadenken. Contant, pin en/of creditcard? En hoe zit het met online betalen?

Pin Only
Steeds meer winkels werken met pin only. Dit is makkelijk want je hoeft geen cash aan te houden. Voor detailhandels verlaagt dit het risico op een overval aanzienlijk. Aan de andere kant, met pin only schrik je misschien ook de oudere klant af die liever contant betaalt. En als je pin gaat gebruiken neem je dan ook contactloos betalen?

Contant
Als jij er voor kiest om ook met cash te werken, controleer dan bij welk bankkantoor je makkelijk het geld kan afstorten in een automaat. Niet elk bankkantoor biedt deze mogelijkheid. Het makkelijke van een afstortautomaat is dat het geld direct op je rekening staat.

Creditcard
De creditcard is in Nederland een minder populair betaalmiddel dan in de VS. Maar als jij in een toeristisch gebied zit, is die onmisbaar. Bovendien is de creditcard erg belangrijk online.

Online
Kijk voor je website en/of app goed welke methoden je wilt aanbieden. Van Ideal en Paypal tot Amex. Dit wordt al een stuk makkelijker als jij gebruik maakt van de algemene site van je franchisegever.

Als franchiser overleg je met andere franchisenemers binnen je formule. Welke betaalmethoden gebruiken zij? Misschien heeft je franchisegever al een overeenkomst met een bank of creditcardbedrijf?

Luister altijd naar je klant
Als je winkel eenmaal loopt, luister dan goed naar je klanten. Zo herken je direct een betaalbehoefte en een kans om meer te verdienen.

  1. Zakelijke Rekening

Als jij je privé en zakelijke boekhouding uit elkaar wilt houden, dan moet je een zakelijke rekening openen. Dit is niet verplicht maar wel ontzettend handig.

Een zakelijke rekening biedt extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld een hogere betaalgrens of het toegang geven aan een externe partij, zoals je accountant. Die laatste verwacht meestal dat jij een zakelijke rekening hebt, wil hij een juiste boekhouding kunnen voeren.

Bovendien is deze rekening vaak simpel te koppelen aan een boekhoudprogramma. Dit maakt jouw inkoop-, verkoop- en loonadministratie een stuk makkelijker.

  1. Verzeker jezelf en maak een risicoanalyse

Nederland is het meest verzekerde land ter wereld. In sommige gevallen slaan we een beetje door. Als startende ondernemer is geld beperkt beschikbaar. Wees selectief in je bedrijfs- en personeelsverzekeringen. Maak daarom een goede risicoanalyse.

De meest voorkomende verzekeringen zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Inventaris en voorraad
  • Gebouwen

Jouw franchisegever biedt vaak een groepskorting. Dit scheelt in de prijs. Daarnaast is het nemen van een pakketverzekering voordeliger door de extra korting die een bank hierop biedt.

  1. De kost gaat voor de baat uit

Alle begin is niet alleen moeilijk maar ook duur. Je hebt een pand nodig, kosten voor de verbouwing en je moet je voorraad aanschaffen. Velen van ons hebben dit geld helaas niet op de bankrekening staan. 

Maak daarom een goed bedrijfsplan. Met dit bedrijfsplan onder de arm, ga jij in gesprek met de franchiseformules en de banken. Als franchiser geeft de bank je sneller een lening omdat je onderdeel bent van een al bewezen succesformule. Bovendien zijn er franchisegevers die zelf ook een starterskrediet aanbieden.

Nu heb jij alle financiële middelen om goed beslagen ten ijs te komen en van jouw winkel een realiteit te maken.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis