BAILINE

Zorgprofessional in 9 stappen

Ook in de zorg werken steeds meer mensen zelfstandig. Als ZZP-er. Wil jij dit ook? Let dan goed op verscherpte regels om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. Met deze 9 stappen loop je geen risico.

Stap 1: Kamer van Koophandel
Dit is misschien een weggevertje, maar als zelfstandige moet je in Nederland ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Zonder KvK nummer ben je geen bedrijf en dus niet zelfstandig. De KvK zal jouw gegevens ook meteen doorgeven aan de belastingdienst, twee vliegen in één klap dus. Wel zo handig. Bekijk ook meteen één van de handige webinars met meer informatie over werken als zzp-er.

Stap 2: Sluit een modelovereenkomst af
Tot mei 2016 was er de VAR. Ook al een maatregel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Volgens de belastingdienst werkte de VAR echter niet goed genoeg dus is deze afgeschaft en vervangen door de ZZP-modelovereenkomsten. Let op dat de fiscus aan je zal twijfelen wanneer je maar één opdrachtgever hebt. Drie is eigenlijk het minimum om je als zelfstandige te accepteren. Zorg daarom bij voorkeur voor meerdere contracten met verschillende opdrachtgevers. Voorbeeldovereenkomsten kun je hier vinden.

Stap 3: Inschrijving in het BIG register
Vrijwel alle medische professionals moeten zich inschrijven in het BIG register. Per functie en beroep zijn er verschillende eisen. Denk erom dat je je elke 5 jaar opnieuw moet registreren.

Stap 4: Verzekerde zorg aanbieden
In een verzorgend of waarnemend beroep wil je verzekerde zorg bieden. Dit kan door jouw diensten via toegelaten instellingen aan te bieden of door zelfstandig overeenkomsten met zorgkantoren te sluiten.

Stap 5: Tarieven
Als ondernemer ben je vrij om jouw eigen tarieven te bepalen. Voor zorgondernemers is dat echter niet helemaal waar. Er bestaan namelijk maximum tarieven die bepaald worden door de Nederlandse Zorgautoriteit. Geldt dit niet voor jou dan sta je voor de zware uitdaging om zelf een uurtarief te bedenken. Hou hierbij in ieder geval rekening met gangbare tarieven in jouw markt. Overigens zijn de meeste zorgaanbieders vrijgesteld van BTW.

Stap 6: Algemene voorwaarden
Juridische documenten. Niet leuk maar je moet ze hebben. Algemene voorwaarden is één van je belangrijkste documenten. Het is de basis onder ieder contract dat je sluit. Een brancheorganisatie heeft vaak standaard voorwaarden beschikbaar. Ideaal om mee te starten.

Stap 7: Verzeker jezelf
Als zelfstandige ben je niet meer automatisch verzekerd tegen de nodige (bedrijfs-)risico’s. Een minimum wat je moet hebben is een aansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kun je nog denken aan een arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering. Tenslotte is pensioenopbouw voor de lange termijn ook een must. Veel brancheverenigingen hebben overigens collectieve polissen voor hun leden die specifiek afgestemd zijn op de belangrijkste risico’s van deze beroepsgroep. De tarieven zijn vaak gunstiger dan zelf shoppen.

Stap 8: Bedrijf aan huis
Heb je een kamer over en wil je vanuit huis gaan werken? Dat is ideaal natuurlijk. Pas wel op voor de lokale regelgeving. Controleer bij jouw gemeente of je zonder meer vanuit huis mag starten. In sommige gemeenten is het verplicht om een onttrekkingsvergunning aan te vragen. Zo krijg je toestemming om jouw woning uit de woningvoorraad van de gemeente te onttrekken en jouw woning als bedrijfsruimte te gebruiken. Let op dat dit ook gevolgen kan hebben voor jouw belastingaangifte en eventuele huur- of hypotheekovereenkomst. Hier kun je verder lezen over dit onderwerp.

Stap 9: Patiëntendossiers
Als zorgverlener ben je verplicht om van iedere patiënt een medisch dossier bij te houden. Niet alleen voor eigen gebruik, patiënten hebben ook het recht om het eigen dossier in te zien. Deze dossiers moet je verplicht 15 jaar bewaren.

Hier vind je een overzicht van alle zorgformules.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis