BAILINE

Zorgen maken, piekeren en tobben

Eens las ik een verhaal over de perfecte oplossing. Je schrijft al je problemen op een briefje en stopt deze in een houten kistje. Dit kistje zet je onder je bed. Verder denk je er niet meer aan. Elke woensdag open je het kistje en leest je je zorgen en problemen weer eens door. Je zal zien dat er al flink wat problemen zijn opgelost. De problemen die nog niet zijn opgelost stop je gewoon terug in het kistje voor volgende week woensdag…

Zorgen maken, tobben en piekeren zijn echte plaaggeesten. Je lost er niets mee op en putten je enorm uit. Je energie is verdwenen en je voelt je moe, doodmoe.

Natuurlijk is het waar dat soms de tijd problemen oplost. Dit gaat natuurlijk niet altijd op.

Wat is dan de beste aanpak?

Allereerst moet je de dingen niet groter maken dan ze werkelijk zijn. Dit doe je door jezelf wat ruimte te geven. Zeg bijvoorbeeld tegen het probleem ” ja, en?”. Iemand heeft bijvoorbeeld lelijke dingen over je gezegd tijdens een feestje, Dat hoor je natuurlijk van anderen. Inplaats van direct boos te worden zeg je eerst “ja, en?”. Dat geeft ruimte en perspectief.

Geef aandacht aan de juiste dingen. Gebruik L.S.D., Luisteren Samenvatten en Doorvragen. Dan ga je dingen begrijpen en worden zaken helder. Weiger om O.M.A. te gebruiken, Oordelen, Mening en Aanname.

Weiger om te denken aan wat je niet wilt. Alles waar je aandacht aan geeft wordt groter. Geef jezelf mooie plaatjes die je helpen. Representeer omstandigheden zo dat ze voor je werken inplaats van tegen. Negeer niets. Negeren is accepteren dat het bestaat. Het wordt dan steeds groter.

Kijk naar het probleem en besluit of je er invloed op hebt.

Heb je in invloed? Dan is het gewoon de mouwen opstropen en alles doen wat mogelijk is om het op te lossen.

Samen de mouwen opstropen of klankborden? Bel of mail mij en we pakken het samen aan.

Evert-Jan Leij
Fliink


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis