Crystal Marbles

Wat is realiteit?

“Je bent niet realistisch” hoor ik regelmatig mensen tegen mij zeggen. Dat zou trouwens goed kunnen. Wat is realiteit? Ik weet dan ook niet wat realistisch is. Ik heb echt geen idee. De grens tussen realistisch en onrealistisch is datgene waarvan jij gelooft dat het mogelijk of onmogelijk is.

Stel dat je bedenkt dat iets niet kan. Dan is dat jouw overtuiging. Veel mensen vinden het leuker om anderen te overtuigen van hun eigen overtuiging, dan te luisteren en open te staan voor nieuwe inzichten. Hoe vaak heb je het in het dagelijks leven bij het verkeerde eind. Je hoeft het natuurlijk niet toe te geven maar veel dingen zijn toch echt anders dan dat het, in het begin leek. Zelfs als je er stellig van overtuigd bent lijkt het soms toch anders te zijn.

Wij mensen zijn prachtig. Wij kunnen in een picoseconde onze mening over iets of iemand aanpassen zonder daar bij stil te staan. Je zit op een verjaardag en er komt een gast veel te laat binnen. Degene naast je zegt “zie je die gast die net binnen is, dat echt een verschrikkelijk mens”. Natuurlijk luister je naar het verhaal en langzaam raak je overtuigd van het oordeel van degene die naast je zit. Op een zeker moment raak je juist in gesprek met deze late bezoeker van het feest. Wat schets je verbazing, het blijkt een heel leuk mens te zijn. Natuurlijk stel je meteen je mening bij. Wat is eigenlijk realiteit?

Als je terugkijkt op je leven zijn er heel veel dingen gebeurt die als je er nu voor zou staan totaal onrealistisch lijken. Toch zijn ze gebeurd. Realiteit lijkt steeds meer persoonlijk te zijn. Denk aan technologische vooruitgang. Was het ooit realistisch om te denken dat je met je telefoon zou rondlopen en dat je altijd bereikbaar bent? Nu kan je telefoon meer dan je je waarschijnlijk ooit voor kon stellen. Denk ook aan bijvoorbeeld Facebook of internet. Deze toepassingen zijn vroeger vaak betiteld als onrealistisch. De -doe maar even normaal dan doe je al gek genoeg- generatie.

Realiteit is persoonlijk. Als jij droomt en je voor kan stellen hoe het is als je droom uitkomt dan is dat voor jou realistisch. Ga ervoor, fantaseer er op los en voel de werkelijkheid van deze illusie door je heen stromen. Leef ernaar alsof deze droom al werkelijkheid is. Laat je niet van de wijs brengen door steeds in je huidige realiteit te checken of je droom al is uitgekomen. Hierdoor verliest je droom kracht en lijkt het alsof je het zelf niet geloofd. Daarmee doof je elke vlam en vertraag je het proces.

Ga niet iedereen overtuigen van jouw voorgenomen nieuwe realiteit. Als je anderen probeert te overtuigen moet je jezelf eerst afvragen of je het eigenlijk zelf wel gelooft. Je hebt geen bevestiging nodig.

Kortom realiteit is perceptie. Perceptie is wat jij van iets vindt. Vind dan gewoon het beste voor jezelf!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis