BAILINE

Startersaftrek: dit moet je weten

Als je start als ondernemer dan heb je mogelijk recht op wat extra belastingvoordeel. Altijd mooi meegenomen. Let wel op, want net als bij alle fiscale voordelen zijn er uiteraard wat regeltjes bij. Lees hieronder hoe je hieraan kunt voldoen.

Wat is de startersaftrek
Onze overheid ziet graag dat je start als ondernemer. Dat is goed voor de economie. Zoals in veel gevallen probeert de overheid om je via de Belastingdienst te stimuleren om voor jezelf te beginnen. Dit instrument heet de startersaftrek: een extra aftrekpost voor startende ondernemers. Eigenlijk is het een aanpassing van de zelfstandigenaftrek, deze mag je als starter namelijk onder voorwaarden verhogen met € 2.123 en dat heet dan ‘startersaftrek.’

Zelfstandigenaftrek
Voordat de Belastingdienst vindt dat je ondernemer bent (en dus zelfstandig) is er meer nodig dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De eigenlijke kern van het verhaal is dat je ondernemersrisico moet lopen. Om dat te toetsen kijken ze, naast dat KvK nummer, onder meer of je wel minimaal 1.225 uur per jaar werkt in je bedrijf en, saillant detail, of je de pensioenleeftijd nog niet bent gepasseerd. Er is een hele lijst met criteria waarop de Belastingdienst je toetst.

Winst en aftrekposten
Pas op dat je jezelf niet meteen rijk gaat rekenen. Als je aan alle voorwaarden voldoet mag je als startende ondernemer maximaal € 9.403 opvoeren als zelfstandigen- en startersaftrek. Je moet daarvoor wel winst maken, je krijgt het geld niet cadeau. Heb je recht op zelfstandigen- en startersaftrek en werk je naast je bedrijf ook nog in loondienst? Dan mag je dit bedrag van je volledige belastbare inkomen aftrekken. Tot maximaal de hoogte van je belastbaar inkomen. Kun je nog steeds de volledige aftrek niet benutten dan mag je deze doorschuiven naar een later jaar, zolang je de aftrek maar binnen 9 jaar realiseert.

Verder lezen
Op de site van de Belastingdienst staat een volledig overzicht van alle aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kan maken.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis