BAILINE

Gedrag veranderen. Is dat eigenlijk mogelijk?

Afgelopen week keek ik naar het opvoedingsprogramma waarin Jo Frost chaotische gezinnen weer op de rails zet. Als zij haar pad weer vervolgt naar het volgende ramp-gezin is het betreffende gezin veranderd. Er is structuur in het gezin en weer tijd voor belangrijke gezinsmomenten.

Hoe ervaar je op dit moment je eigen leven. Is dit een afspiegeling van het opvoedingsprogramma of heb je alles keurig op orde? Stel dat je eigenlijk iets zou willen verbeteren aan je leefstijl. Al is het maar een klein detail dat ervoor zou zorgen dat je quality of life sterk verbetert.

Hoe kan je dat dan aanpakken?
Maak een besluiten lijst! Noteer de besluiten die je hebt genomen. Besluiten nemen doe je namelijk de hele dag al. Echter schrijf je het nooit op. Wat besluit je eigenlijk de hele dag. Meestal gaat het zo vanzelfsprekend dat je er niet bewust van bent. Maak jezelf bewust van je besluiten en schrijf er een stuk of drie op. Drie besluiten die, als ze waar worden in jouw wereld, een enorme vooruitgang in je leven betekenen.

Stel je nu levendig voor hoe je je voelt als het allemaal uitkomt. Waar ben je en met wie? Waar woon je en hoeveel geld heb je dan tot je beschikking? Fantaseer er levendig op los en probeer je voorstellingen te laden met heel veel gevoel. Hoe beter je dit doet, hoe meer het voelt alsof dit echt is wat je wilt. Op basis van deze voorstelling is het nu mogelijk je besluit aan te passen of in tact te laten.

Wij mensen willen altijd heel veel dingen. Zijn wij dan ook bereid er alles voor te doen wat mogelijk is om dit te bereiken?

Als je een hele goede conditie wil hebben, ben je dan bereid om veel te sporten? Heel grappig om te constateren dat veel mensen een betere conditie willen maar meer sporten is wel heel veel gevraagd. Kijk maar eens om je heen. Veelal zijn mensen niet tevreden en willen iets anders. Toch hebben ze het er niet voor over om iets in hun gedrag te veranderen. Het resultaat is dan ook vaak gewoonweg hetzelfde. Gek hè?

Nee, natuurlijk niet. Brengt datgene wat je de hele dag aan het doen bent je verder in je leven? Wat je nu de hele dag aan het doen bent je op weg naar het resultaat van je besluiten. Ja? Niets meer aan doen. Nee? Direct je dagelijkse ritme veranderen. Pak het anders aan verander je routine en doe datgene waarvan jij denkt dat het past bij de besluiten die je hebt genomen.

Afvallen blijkt een doel te zijn dat veel mensen op dit moment hebben. Stel dat iemand tegen je zegt dat er nu echt wat kilootjes af moeten. Je hoeft dan alleen maar te kijken naar het eetgedrag. Je ziet direct of het gewoon een wens voor de toekomst is of dat iemand er al volledig voor gaat.

Aan iemand zijn dagelijkse routine kan je perfect zien waar hij of zij naar op weg is. Wat is jouw dagelijkse routine? Helpt dit vaak automatische gedrag je op weg naar waar jij wilt zijn of werkt het juist tegen?

Evert-Jan Leij
Fliink


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis