BAILINE

Kind op Komst? Wat doe je als ondernemer?

Verwacht je binnenkort een gezinsuitbreiding? Ten eerste gefeliciteerd! Nu is het echter ook tijd om alles goed te regelen. Dit is voor ondernemers anders dan voor iemand in loondienst. Waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben een checklist voor jou.

  1. Leg een financiële buffer aan

Kinderen zijn prachtig maar niet goedkoop. Het Nibud berekende de kosten van kinderen als percentage van jouw besteedbaar inkomen:

1 Kind =              17%

2 Kinderen =       26%

3 kinderen =       33 %

4 kinderen =       40%

Zorg alvast voor een goede spaarrekening. Als vrouwelijke ondernemer komt er extra druk op het inkomen omdat je tijdens de zwangerschap en net daarna niet volledig doorwerkt. Wat kan je doen?

  1. Regel een ZEZ-uitkering

Als zwangere ondernemer vraag je een ZEZ-uitkering aan bij het UWV. Dit staat voor Zelfstandige En Zwanger. De hoogste uitkering is nooit hoger dan het bruto minimumloon. Wil je meer? Dan verzeker jij je vrijwillig bij het UWV maar de kosten hiervoor zijn hoog.

  1. Vraag kinderbijslag aan

Om financieel een handje te helpen vraag je direct de kinderbijslag aan.

  1. Vraag Kinderopvangtoeslag aan

Kinderopvangplaatsen zijn vaak beperkt, dus wacht hier niet te lang mee. De kinderopvangtoeslag helpt jou bij de kosten. Het aantal uren dat je werkt is bepalend voor de hoogte. Als ondernemer houd je daarom een goede urenadministratie bij. De Belastingdienst controleert het.

  1. Schrijf jouw kind bij op jouw verzekeringen

Vaak moet je de geboorte van jouw kind binnen 4 maanden opgeven voor jouw zorgverzekering en de privé-aansprakelijkheidsverzekering. Je kind wordt bijgeschreven op jouw polis. Het kan zijn dat jouw polis en de kosten veranderen omdat kinderen nou eenmaal andere gezondheidseisen hebben als volwassenen. Check daarom goed de aanvullende verzekeringen voor je kind.

  1. Werk en jouw kind

Na de geboorte verandert er veel. Sommige ondernemers brengen hun kind niet naar de opvang omdat ze werk en kind willen combineren. Je wilt natuurlijk tijd met je kind doorbrengen, maar je moet ook voldoende inkomsten genereren. Als eigen baas ben je gelukkig wel flexibeler. Je plant veel makkelijker jouw eigen schema in.

Als je voor een kind kiest, bouw als ondernemer dan een goede financiële buffer op en denk na over hoe jij de opvoeding van jouw kind het beste combineert met de groei van jouw bedrijf. En geniet!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis