Crystal Marbles

Als bloed kruipen mag

Vrijdagochtend, half 10. Op de snelweg word ik aan alle kanten voorbij gescheurd door haastige types of korte lontjes, alsof het weekend daarmee eerder begint. Ik probeer me niet te irriteren en baan mij een weg door de drukte in de hoop dat ik het Kurhaus op tijd ga bereiken voor mijn afspraak. Ik ben er bijna, als ik tegen een wegopbreking aanrijd. Getver, daar zit ik nu helemaal niet op te wachten. Mijn afspraak is 10 uur en omrijden komt me nu écht niet uit. “Hup rijden jij, bewegen joh.” Alles stroomt, niets blijft. Alles wordt anders. Nee, niets blijft hetzelfde, zoemt er door mijn hoofd. Ja, maar daar heb ik nu even niks aan ja! Ik heb een afspraak en wil op tijd zijn. Ik zie het Kurhaus recht voor me, met links en rechts parkeerplaatsen waar ik maximaal 1 uur mag parkeren. Dat schiet niet op. In mijn zoektocht naar een geschikte parkeerplaats op een redelijke loopafstand, word ik opgejaagd door bumperklevers die de stad beter kennen dan ik. Die gejaagdheid, die natuurlijk geen enkele zin heeft en eerder afleidt dan helpt. Ik besluit dat ik beter mijn kop erbij kan houden en dokter een alternatieve route uit die mij toch op tijd op de plaats van bestemming brengt, zonder een gevaar op de weg te worden, en laat me niet meeslepen in opgefokt gedrag. 

Het stralende bewijs

Rabia staat al op me te wachten. Ze straalt. Is het levende bewijs, dat alles stroomt en niets hetzelfde blijft. Ik bewonder haar lef als ze luchtigjes zegt: “ik doe alles op gevoel, heb geleerd even stil te staan om te ervaren wat er op mij afkomt en daar open op te reageren.” Oké, denk ik als we een plekje zoeken bij een strandpaviljoen, dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Het is prachtig weer. De zon schittert op de branding. Een nazomerse zeebries waait door onze haren. Terwijl we iets te drinken bestellen, kijken we elkaar lachend aan. “Hoelang is het geleden dat wij elkaar voor het laatst zagen” vraag ik. Een klein rekensommetje volgt. Uhmm, 6 jaar….Er is in die tijd zoveel veranderd. We hebben veel om bij te praten. We halen wat oude verhalen op en pakken de draad op waar we 6 jaar geleden gebleven waren. 

Als je hart op springen staat

Best bijzonder dat we hier met elkaar aan tafel zitten, door één simpel verzoek en één mailtje met daarin een positieve reactie. Genomineerd etnisch zakenvrouw van het jaar 2014 en winnaar van de beautysalon award 2016. “Hoe heb je dat gedaan? “ vraag ik. De stap van controller naar beautysalon eigenaar is nogal een stap. Rabia reageert zonder een spoortje twijfel. “Je zult jezelf steeds opnieuw moeten uitvinden. Wanneer alles om je heen verandert en het wordt je ergens te heet onder de voeten, dan moet je keuzes maken. Ik ben niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten of opgeeft. Toen de kinderen ouder werden begon het te kriebelen. Mijn gedrevenheid en eigenwijsheid zochten een uitlaatklep, die ik niet kwijt kon in mijn functie. Op een gegeven moment werd de druk zo hoog, dat ik niet anders kon dan de weg van mijn hart te volgen. Mijn hart brengt me op plaatsen waar ik met mijn verstand nooit zou komen.” Ik moet lachen om de blik in haar ogen als ze zegt “als het om hart of emoties gaat, vindt het “Westen” het al gauw zweverig, of niet?” 

Als bloed kruipt waar het wil gaan, gaat alles stromen

Ik stimuleer haar om verder te gaan. “Vertel”, vraag ik, nieuwsgierig naar haar verhaal. “Nou ja”, zegt ze. “Je weet toch dat ik in een donkerbruin verleden mijn eigen reclamebureau had? Dat ondernemen en creëren dat zit toch ergens in mijn bloed. Het mooie van ondernemerschap is dat je creatief kunt zijn en dat je die kunt gebruiken om in te spelen op dat wat er om je heen gebeurd. Het keurslijf van een baan past me eigenlijk steeds minder goed. Het is té omkaderd, té strak vaak om je talenten in zijn volledigheid te kunnen inzetten. Ik begon mij af te vragen waar ik nou eigenlijk écht goed in ben, waar mijn innerlijke kracht écht zit. Als je daarmee begint, kom je uit bij hele persoonlijke vragen en vormingsprocessen in de tijd. Wanneer je dan een lijst maakt van je talenten dat lijkt dat in eerste instantie een ratjetoe waar geen soep van te koken is. Want wat doe je met, beauty slash ondernemer slash controller slash reclame slash yoga? Dat ziet er voor de buitenwereld uit als gebrek aan focus. Weet niet wat ze wil, toch?” 

Toen deed ik iets raars….

Vertel, “wat deed je toen?” vraag ik haar. Bij loopbaanvraagstukken is chaos voor mij namelijk het startpunt van de beweging. Van het terugvinden van de eigen autonomie en de eigen plek die iemand in de omgeving wil innemen. “Ik kwam erachter dat ik het niet bij woorden moest laten. Deze talenten hebben betekenis. Maken mij tot wie ik ben en dat is wat ik de samenleving te bieden heb. Zo heb ik van mijn moeder mijn voorliefde voor schoonheid geërfd. Het groeiproces dat ik, als dochter van ouders met buitenlandse wortels, heb doorgemaakt, gecombineerd met de ontdekkingen die ik deed in de zoektocht naar mijn Indiase roots, maakte dat ik uiterlijke schoonheid steeds meer als een reflectie van innerlijke schoonheid ging zien. Dat voegde ik samen met mijn ervaring in reclame, controlling en ondernemerschap en hoppa mijn bedrijfsrecept stond in de steigers. Toen deed ik als controller iets raars. Ik ging doen! Niet rekenen, geen businessplan, gewoon doen! Ergens idioot, maar het werkte en het voelde goed. Het leidde me van de ene plek naar de andere. Tegenslagen zag ik niet als tegenslag maar als een creatie waarvan ik kon leren en mij vertelden dat ik iets in mijn aanpak moest bijstellen. Successen stapelden zich op tot waar ik nu ben.” 

Je eigen unieke recept

“Met andere woorden, als het leven je klappen geeft, blijf staan!” Herpak jezelf. Zoek de verbinding, het contact met het diepere zelf, de mensen om je heen. Luister naar wat deze je vertellen, zodat je kunt zijn wie je bent. Je eigen unieke recept waarmee jij van betekenis bent voor anderen zit in jezelf. Probeer te voorkomen dat je een ander kopieert. Uiteindelijk is een kopie een slap aftreksel van het origineel. Bij iedere volgende kopie verlies je pixels. Kopiëren brengt je uiteindelijk geen stap verder in het leven. Mijn unieke zelf is dat ik mensen verder wil helpen, ze wil laten stralen en dat is waarom ik ondernemer in beauty ben. Beiden neem ik bloedserieus, ze lacht, als je het maar niet té serieus neemt. Hart en emoties, gecombineerd met gezond verstand geeft je zin in wat je doet. Dat is zichtbaar en voelbaar. Daar word je toch blij van?” En ja, dat is zo. Rabia maakt me blij. Zij is theorie in uitvoering en zo zie ik het graag. Ze combineerde haar talenten tot beauty business specialist en toverde slashy om in flashy. Als ondernemer ontkom je er niet aan jezelf te laten zien. Je eigen geluid te laten horen. Want alleen in de ontmoeting met de ander, zul je jezelf echt leren kennen.

Met dank aan Rabia Mohan, Indischa Flower


Reactie


Reacties

  • Anna van Kelk

    Beste Astrid, Wat een leuk artikel, ik herken mij hier helemaal in. Best wel moeilijk om het los te laten en te vertrouwen.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis